door

Met je neus op een vergeten strijd

Het Verzetsmuseum Amsterdam toont kracht van propaganda

archief oud artikel 24 november 2015 Geschiedenis Amsterdam, Noord-Holland De vergeten strijd. Zo wordt de oorlog in Nederlands-Indië ook wel genoemd. Maar wat is er precies vergeten? Niet de rooskleurige beelden, die het thuisfront te zien kreeg. Het zijn de confronterende beelden van gesneuvelden en de keiharde strijd, die het Verzetsmuseum Amsterdam onder ieders neus drukt.

De strijd in Nederlands-Indië

Al voordat de Tweede Wereldoorlog begon, heerste er onrust in Nederlands-Indië. Er gingen stemmen op voor een onafhankelijk Indonesië. Stemmen die bij het einde van de oorlog aan kracht wonnen en die de Nederlandse, koloniale overheersers de kop in wilden drukken. Met grote politionele operaties zette het Nederlandse leger de toon. Een heftige strijd volgde tussen het Nederlandse leger en de Indonesische onafhankelijkheidsbeweging. Op 27 december 1949 gaf Nederland, onder internationale druk, de strijd op en was Indonesië een onafhankelijk land. Het Verzetsmuseum Amsterdam laat met de tentoonstelling Koloniale oorlog 1945-1949 zien hoe er geleden werd. Een beeld wat nooit naar buiten kwam.

De oorlog in Nederlands-Indië

Terwijl er heel veel slachtoffers vielen, kregen de mensen in Nederland daar niets van te zien. Het optreden van 'onze jongens' zag er voor de thuisblijvers uit als een humanitaire missie. Beelden van dankbare Indonesiërs lieten een heel ander beeld zien, dan van een bevolking die grotendeels voor onafhankelijkheid was. Het Verzetsmuseum zet de verschillende beelden naast elkaar: de propaganda en de werkelijkheid. De foto's komen uit privé-collecties en archieven, beschermd door militaire censuur, en waren niet eerder te zien voor publiek. Beelden van soms bruut behandelde krijgsgevangen Indonesiërs, platgebrande kampongs en omgekomen strijders staan tegenover de foto's en films vrijgegeven door de militaire voorlichtingsdiensten. En exemplaren van de geïllustreerde weekbladen die destijds miljoenen lezers hadden. Hoe propaganda werkt, is hier duidelijk te zien.

Gewenste en ongewenste beelden

De tentoonstelling Koloniale oorlog 1945-1949. Gewenst en ongewenst beeld is te zien van 26 november 2015 tot en met 3 april 2016. Emeritus-hoogleraar prof. Joop Hueting opent de tentoonstelling op 25 november. Hij was de eerste veteraan die publiekelijk sprak over de politionele acties, in 1969 in het tv-programma 'Achter het Nieuws'.

Nieuws - Laatst gewijzigd: 2015-11-24 14:11:41 · Gepubliceerd: 24 november 2015 - 801