door

Splinternieuwe verhalen van Grieken en Romeinen

Foto 1. Romeinse zaal, vernieuwde zalen ‘Klassieke Wereld' | vanaf 15 december 2015 © foto: Mike Bink

Rijksmuseum van Oudheden heropent de Klassieke Wereld

archief oud artikel 17 december 2015 Geschiedenis Leiden, Zuid-Holland Achter smetteloze vitrines en badend in het licht rusten de eeuwenoude voorwerpen weer gerust in het Rijksmuseum van Oudheden. De afgelopen zeven maanden ondergingen drie zalen van het museum een metamorfose. Asbestvrij, fris en in een nieuwe opstelling herrezen de Grieken, Romeinen en Etrusken voor een nieuwe ontmoeting met het publiek.

De collectie van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden is oeroud, maar ook het gebouw gaat al een hele tijd mee. Na tweehonderd jaar en een paar, wat onhandige restauraties, was het tijd voor een grootscheepse verbouwing. Eerder pakte het museum de zaal over het oude Nabije Oosten aan en nu was het de beurt aan de Klassieke Wereld. Hier huizen de oude beschavingen van de Grieken, Etrusken en de Romeinen. Iedere beschaving heeft in de nieuwe opstelling een eigen zaal, waar de waardevolle objecten beter uit de verf komen.

De Grieken

"Voor de bezoeker die het museum kent is de grootste verandering de verplaatsing van de Griekse afdeling", vertelt Ruurd Halbertsma, conservator van het Rijksmuseum van Oudheden. "Deze was eerst geplaatst in een rondgang boven de tempelzaal, nu is deze te zien in twee tentoonstellingszalen boven elkaar. De voorwerpen zijn vooral gekozen op het verhaal dat ze vertellen en er is gekozen voor minder voorwerpen. De afdeling hiervoor was vooral gericht op het wetenschappelijke en veel tentoonstellen van de collectie, waar het nu vooral op de schoonheid en het verhaal gaat." Alle reden voor een nieuwe of eerste kennismaking met de collectie van dit fascinerende museum. De conservator van het museum verklapt alvast welke topstukken er te zien zijn.

Bijzondere voorwerpen uit de Griekse beschaving

Topstuk in de Griekse zaal is de Corintische wijnkan. Ruurd Halbertsma, conservator van het Rijksmuseum van Oudheden, vertelt: "De Griekse stad Corinthe onderhield speciale handelsbetrekkingen met de koninkrijken van het Nabije Oosten. De kunstenaars van Corinthe lieten zich inspireren door de luxe geweven stoffen uit het oosten, getuige de leeuwen, rozen en fabeldieren op het Corinthische aardewerk. Vanwege de contacten met het oosten wordt deze periode - zevende-zesde eeuw v.Chr. - de oriëntaliserende fase in de Griekse kunst genoemd. Deze kan is in orientaliserende stijl versierd met een mengeling van fabeldieren en bloemmotieven." Ook de gedecoreerde vaas, Albast is bijzonder. "Deze bijzondere vaas uit Hellenistisch Egypte is teruggevonden in de villa van keizer Hadrianus in Tivoli. Als groot liefhebber van Egypte had hij daar een stukje van de stad Canopus laten nabouwen. In 1846 gaf Paus Pius IX de vaas als geschenk aan koningin Anna Paulowna, tijdens het bezoek dat zij met koning Willem II aan de Pauselijke Staat bracht."

De Etrusken en Romeinen

De Grieken kennen we allemaal wel, al is het alleen maar van naam. Maar bij wie gaat er een belletje rinkelen bij de naam Etrusken? Deze beschaving is minder bekend, maar niet minder belangrijk. In het RMO hebben de Etrusken een plaats tussen de Grieken en de Romeinen. Precies daar waar ze in de geschiedenis ook horen. De Etrusken vormden als het ware de overgang van de Griekse beschaving naar de Romeinse. Kenmerkend voor de Etrusken zijn de askisten die te zien zijn in het RMO. Ook voor de Romeinen is er een eigen zaal in het museum. Wat in de Romeinse zaal meteen in het oog springt, zijn de grote keizerbeelden. In de tentoonstelling is extra aandacht voor de religieuze beleving van de Romeinen en wat ze allemaal meenamen in hun graf.

Nieuwe verhalen uit oude beschavingen

Wil je de Klassieke Wereld zelf bekijken? Met een audiotour vind je de mooiste verhalen van de verschillende beschavingen. Museumconservator Ruurd Halbertsma vertelt in de audiotour over de topstukken van de Klassieke Wereld. Voor kinderen is er een audiotour met Nienke de la Rive Box, bekend van onder meer Het Klokhuis.

Nieuwe tentoonstellingen in het Rijksmuseum van Oudheden

  • Mens & maas: schatten opgebaggerd uit de Maas
  • Euro Meltdown laat foto's zien van gebutste en verbrande euro's. Het zijn net historische munten!
  • Pracht & precisie is een tentoonstelling over gesneden stenen, oftewel prachtige stenen met voorstellingen erop. Vaak heel kostbaar!
Foto 2. Maak kennis met de oude Grieken. Campagnebeeld ‘Klassieke Wereld' in Rijksmuseum van Oudheden, vanaf 15 december 2015.
Foto 3. Griekse zaal © foto: Mike Bink
Foto 4. Etruskische zaal © foto: Mike Bink
Foto 5. ‘Osiris canopus' Albast, Hellenistisch, 1ste eeuw na Chr., gevonden in Tivoli (Italië), h. 60 cm. Collectie en © foto: Koninklijke Verzamelingen, Den Haag.
Foto 6. Schenkkan (oinochoë),Aardewerk, Grieks, ca. 590-580 v.Chr., uit Corinthe, h. 35,5 cm. Collectie en © foto: Rijksmuseum van Oudheden.

Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2015-12-17 10:20:59 · Gepubliceerd: 17 december 2015 - 954