Een dagje in Enkhuizen met de tips van de Van Rossems
archief oud artikel 22 januari 2016 Toerisme Enkhuizen, Noord-Holland Voor een dagje pretpark zijn ze waarschijnlijk niet te porren, maar de Van Rossems weten wel hoe ze Enkhuizen moeten verkennen. In een nieuwe serie gaan de drie op pad door verschillende plaatsen en steden en duikelen elke keer onontdekte pareltjes op. Benieuwd wat ze in Enkhuizen ontdekten? Wij hebben het voor je op een rijtje gezet!
De historie van Enkhuizen
Als kunsthistoricus, architectuurhistoricus en historicus kijken de Van Rossems iets anders om zich heen dan de gemiddelde dagjesmens. In de nieuwe serie Hier zijn de Van Rossems bezoekt het drietal zes steden en deelt hier de mooiste, interessante en onbekende plekken. Na Den Haag bezochten de Van Rossems Enkhuizen. En dit lieten ze zien!
Rijke historie
Waarom naar Enkhuizen? Omdat het dorp een "in een soort Madurodam-vorm de hele geschiedenis van de Nederlandse republiek representeert: stormachtige groei in de late zestiende eeuw, groei in de zeventiende eeuw. Het gaat nog heel goed in de achttiende eeuw en dan volstrekte aftakeling..." Om die historie te laten zien, gaan de Van Rossems eerst naar het stadhuis. Het in 1688 gebouwde stadhuis laat nog zien hoe rijk Enkhuizen was. Maarten wijst naar het wapen, waar drie haringen op staan met kroontjes boven hun kop. De stad verdiende echt miljoenen aan de haringvangst. Binnen hangt een echte Paulus Potter en de schilderingen op het plafond geven genoeg stof voor verhalen. Het stadhuis is helaas niet open voor publiek, maar je kunt de stadhuiscollectie van Enkhuizen online bekijken. Vlakbij het stadhuis vinden de Van Rossems de Stadsgevangenis. In het gebouwtje, wat ongelooflijk scheef staat, zijn de cellen van hout. "Zelden zo'n sympathieke en toch solide gevangenis gezien," vindt Maarten.
Margaretha Snouck van Loosen en haar fortuin
Een bijzondere dame in de geschiedenis van Enkhuizen is Margaretha Snouck van Loosen. De Van Rossems bezoeken in de tweede aflevering haar nalatenschap in de stad. Ze beginnen in het Snouck van Loosenpark, waar de rijke dame een aantal bekoorlijke villa's liet bouwen. Deze woningen waren bestemd voor arbeiders, maar hun uiterlijk doen anders vermoeden. Een schitterend parkje om doorheen te wandelen. De Van Rossems wandelen verder naar het huis van Margaretha zelf, die in een enorm huis woonde in de haven van Enkhuizen. Het huis werd lange tijd bewoond door acht ongehuwde dames van goede stand, zoals haar testament bepaalde. Nu staat het huis al lange tijd leeg en de Van Rossems zijn erg gecharmeerd van het interieur. Een verborgen kast komt aan het licht, waarop Vincent uitroept: "Jongens en meisjes, dit is nou rococo." Ook de keuken onderwerpt het drietal aan een inspectie en Sis vindt een spreekbuis. Helaas is ook dit huis niet open voor publiek. Maar dat is nou het leuke van de Van Rossems: ze nemen je mee!
Niet te missen: Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Een bekende en niet te missen attractie in Enkhuizen - en wel voor iedereen te bezoeken - is het Zuiderzeemuseum. De Van Rossems lopen eerst het kerkje binnen, wat uit Den Oever komt en steen voor steen opnieuw is opgebouwd. Moe van de gedragen orgelmuziek bekijken ze nog het Kaashuis, wat in z'n geheel per boot naar het museum kwam. Vincent en Maarten nemen vervolgens plaats in het schooltje en denken terug aan hun eigen schooltijd. En dan? Eten wat de pot schaft! De heerlijkste rode bietjes die ze ooit gegeten hebben. Een mooi einde van een dagje historisch Enkhuizen.
Houd je van geschiedenis en architectuur? Dan is het beslist de moeite waard om de tweede aflevering van Hier zijn de Van Rossems zelf te bekijken!
- Met de kinderen op stap? Je maakt ze blij met een bezoek aan Sprookjeswonderland.
Nieuws - Laatst gewijzigd: 2016-02-11 20:26:12 · Gepubliceerd: 22 januari 2016 - 1118
Activiteiten Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Nu te bezoeken
Tentoonstelling De ziel van Schokland
De ziel van Schokland is een boeiende, nieuwe tentoonstelling over het verdwenen Zuiderzee-eiland, zijn bewoners en de gevolgen van hun migratie – 165 jaar geleden - voor hun nazaten van nu....