Vooruit, nog ééntje dan. Er was eens...
archief oud artikel 25 januari 2016 Cultuur Landelijk Het heeft iets gezelligs om iemand te horen voorlezen. Hoe vaak doen we dat eigenlijk nog? Pak dat oude boek uit de kast en geef het verhaal door! Tijdens de Nationale Voorleesdagen draait alles om nieuwe werelden te ontdekken en verhalen delen. Vanaf 27 januari tot en met 6 februari worden kinderen door het ganse land massaal voorgelezen. Door juf of meester, papa of mama, of door Yes-R en Brace.
Ontbijten met boeken
De Nationale Voorleesdagen gaan van start met het traditionele Voorleesontbijt op woensdag 27 januari. Burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan bijt in de Kinderboekwinkel in Amsterdam om 08:15 uur het spits af met een voorleessessie. Andere bekende figuren die op verschillende plaatsen in het land voorlezen tijdens het Voorleesontbijt zijn onder anderen Prinses Laurentien, Katja Schuurman, Yes-R en Brace, Alexander Pechtold en Beau van Erven Dorens. Daarnaast lezen in allerlei scholen en bibliotheken docenten en vrijwilligers verhalen voor. Zoek een Voorleesontbijt bij jou in de buurt.
Wat is er allemaal te doen?
Alexander Pechtold leest op 27 januari om 09:30 uur in het Kinderboekenmuseum in Den Haag veertig peuters voor uit 'We hebben er een geitje bij!'. Een boek geschreven door Marjet Huiberts met illustraties van Iris Deppe. Het boek is uitgeroepen tot Prentenboek van het Jaar en alle peuters krijgen na het Voorleesontbijt een exemplaar mee naar huis. 's Middags zijn er gratis workshops in het kader van de Nationale Voorleesdagen en kunnen kinderen hun eigen prentenboek in elkaar knutselen. Om 09:00 uur leest Eric Gudde - algemeen directeur van voetbalclub Feyenoord - in De Kuip in Rotterdam een boek voor. Vorig jaar las Gudde ook voor tijdens het Voorleesontbijt en zong hij spontaan een liedje met de kinderen - het clublied van Feyenoord, uiteraard. Bekijk een overzicht van alle activiteiten omtrent de Nationale Voorleesdagen.
Jaar van het Boek
2016 is het Jaar van het Boek, wat betekent dat boeken het hele jaar door speciale aandacht krijgen en dat er in bibliotheken en boekenwinkels allerlei leuke activiteiten zijn. Volgens minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Jet Bussemaker zal het boek altijd toekomst hebben: "Er zullen altijd verhalen zijn en komen die tot onze verbeelding spreken, ons kennis laten maken met nieuwe werelden en ons soms zelfs van gedachten laten veranderen."
Voorleestips van de organisatie
- Alweer dat ene boek? Focus elke keer op een ander aspect: de personages, het einde, de plaatjes. Dan blijft het leuk om hetzelfde boek voor te lezen;
- Stemmetjes gebruiken is niet per se nodig. Oogcontact maken is veel belangrijker;
- Betrek de kinderen bij het verhaal: vraag ze tussendoor om hun mening;
- Voorleestijd is 'niet storen' tijd. Dus uit die telefoon!
Nieuws - Laatst gewijzigd: 2016-01-22 17:20:44 · Gepubliceerd: 25 januari 2016 - 359