Het DWDD Pop-Up Museum is terug!
archief oud artikel 29 januari 2016 Toerisme Amsterdam, Noord-Holland We reizen massaal het land door om beroemde schilderijen van Rembrandt, Van Gogh en Vermeer te bekijken. Maar de andere kunstenaars en musea dan? Bekijk vanaf 29 januari tot en met 22 mei vergeten kunst in het DWDD Pop-Up Museum 2, een vervolg op het succes van de eerste editie van vorig jaar. Met een collectie van verrassende stukken uit verschillende Nederlandse musea, samengesteld door BN'ers.
Kunst uit de kelders
Voor de tweede keer is het Allard Pierson Museum de locatie van het DWDD Pop-Up Museum van De Wereld Draait Door. Het thema van deze editie is 'Verborgen Kunstwerken'. Bekende Nederlanders werden als gastconservator gekoppeld aan Nederlandse musea en doken de kelders in, op zoek naar verborgen kunstwerken. Vanaf 29 januari tot en met 22 mei worden deze verborgen schatten in negen zalen tentoongesteld om de onderbelichte kunstwerken in het zonnetje te zetten.
Negen gastconservatoren, twaalf musea
De negen gastconservatoren schuiven geregeld in de talkshow aan om met Matthijs van Nieuwkerk te kletsen. Van wiskundig hoogleraar tot zingend presentator en van schrijvend cabaretière tot internationaal actrice: het is een divers gezelschap! Dat in combinatie met de verschillende musea, zorgt voor een uitgebreide en persoonlijke collectie. Elke gastconservator heeft een eigen zaal vol zelfgekozen kunstwerken, ingericht naar zijn of haar eigen smaak.
- 1. Wim T. Schippers – Universiteitsmuseum Groningen
- 2. Sander 'Lucky TV Koning Willy' van de Pavert - Mauritshuis
- 3. Paul de Leeuw - Museum Boijmans van Beuningen
- 4. Beatrice de Graaf - Nationaal Militair Museum, Nationaal Archief
- 5. Daan Roosegaarde - Het Scheepvaartmuseum
- 6. Robbert Dijkgraaf - Teylers Museum en Museum Boerhaave
- 7. Paulien Cornelisse - Museum Volkenkunde en het Tropenmuseum
- 8. Sywert Van Lienden – Bonnefantenmuseum
- 9. Carice van Houten - Kröller-Müller Museum
Tipje van de sluier
Sander van de Pavert, maker van de filmpjes van Lucky TV, heeft een selectie portretten van voorvaderen van Koning Willem Alexander uitgekozen. Leuk extraatje: er zit een audiotour bij waarin hij als Willy in het Haags de verhalen achter de kunstwerken met de bezoekers deelt. Uiteraard met af en toe een harde lach en wat geschreeuw van Koningin Max tussendoor. Paul de Leeuw koos voor Museum Boijmans Van Beuningen. Hier kwam hij vroeger als kind al graag, met kinderfeestjes van zijn klasgenootje. De Leeuw: "We aten dan taart en gingen vervolgens met z'n allen naar het Boijmans, in Rotterdam." Het thema van de zaal van De Leeuw is 'food porn'. Kunstwerken waarop eten te zien is, of een man die op bed ligt uit te buiken. De Leeuw legt uit: "Gecombineerd met mijn fascinatie voor bestekken, tafellakens en de vergankelijkheid van het leven, prikkelt dit de verbeelding."
Foto 2. Paul de Leeuw is één van de gastconservatoren van het DWDD Pop-Up Museum 2. Foto 3. De gastconservatoren van de eerste - en zeer succesvolle - editie van vorig jaar. Foto: Bob Bronshoff.Nieuws - Laatst gewijzigd: 2016-01-29 08:56:26 · Gepubliceerd: 29 januari 2016 - 1180