Bezoek Jheronimus Bosch: Visioenen van een genie in Den Bosch
archief oud artikel 10 februari 2016 Toerisme Den Bosch, Noord-Brabant Duivelse figuren, engelen en heiligen, elegante vrouwen en verborgen raadsels: het lijkt wel een boek van Dan Brown. De kunst van Jheronimus Bosch fascineert mensen na honderden jaren nog steeds. Ontrafel het eeuwenoude mysterie van zijn schilderijen vanaf 13 februari tot en met 8 mei tijdens de allergrootste Bosch tentoonstelling ooit in Het Noordbrabants Museum.
Het mysterie van Jheronimus
In Spanje noemen ze hem El Bosco. Wij kennen hem vooral als Jheronimus, Hiëronymus of gewoon Jeroen. Kunstschilder Jheronimus Bosch kende vele namen, wat het mysterie alleen maar groter maakt. Schilderijen en tekeningen ondertekende hij zelf soms met 'Jheronimus van Aken' of 'Joen Die Maelre'. Wat nou eigenlijk zijn officiële roepnaam is - Jeroen of Joen - weet niemand zeker, maar rond 1450 werd hij als Jheronimus van Aken geboren in Den Bosch. Hij groeide op aan de Markt en bleef zijn hele leven in de stad wonen. Vanaf 1488 noemde hij zichzelf Jheronimus Bosch, zodat klanten wisten in welke stad ze hem konden bereiken. Uiteindelijk stierf hij in 1516 in Den Bosch, inmiddels een kunstschilder van wereldformaat. Nu, vijfhonderd jaar later, vieren we zijn nalatenschap: zijn kunst.
Grootste verzameling ooit
Het Noordbrabants Museum brengt een ode aan Jheronimus Bosch door zijn kunstwerken op één plaats te laten zien in de tentoonstelling Jheronimus Bosch: Visioenen van een genie. Bekijk twintig schilderijen en twintig tekeningen van Bosch, die allemaal voor het eerst samen te zien zijn. De stukken zijn van over de hele wereld naar Den Bosch gebracht. Bekijk onder andere geleende kunstwerken uit het Metropolitan Museum in New York, Musée du Louvre in Parijs en van het Museo Nacional del Prado in Madrid. Ter ere van deze expositie is Het Noordbrabants Museum vanaf 13 februari tot en met 8 mei dagelijks geopend van 9:00 uur tot 19:00 uur.
Spaanse koning was fan
Speciaal voor de expositie zijn er negen kostbare schilderijen van Jheronimus Bosch gerestaureerd. Deze schilderijen, waaronder 'Het Narrenschip' uit omstreeks 1500, zijn in de tentoonstelling voor het eerst weer in goede staat te bekijken. Een ander schilderij dat voor het eerst sinds jaren weer in Nederland te zien is, is 'De Hooiwagen'. De Spaanse koning Filips II kocht dit drieluik in 1570 om aan zijn persoonlijke kunstcollectie toe te voegen. Filips II was een groot fan van El Bosco en had meer dan dertig van zijn kunstwerken in bezit. Er wordt zelfs gezegd dat hij een van zijn schilderijen boven zijn bed had hangen. Voor de tentoonstelling in Het Noordbrabants Museum reist 'De Hooiwagen' voor het eerst sinds eeuwen weer naar Nederland, vanuit het Museo Nacional del Prado in Madrid.
Fantasie versus realiteit
Typisch aan het werk van Bosch zijn alle raadsels die in elk kunstwerk schuilen. In zijn tijd was het vrij uniek dat hij in zijn werk verschillende werelden samenbracht. Hij schilderde gewone mensen in een gewone omgeving gecombineerd met duivels en heiligen uit zijn eigen fantasie. Een beetje sprookjesachtig en griezelig tegelijk, met nachtmerries, verleiding, zonde en de eindeloze strijd tussen goed en kwaad. Het mysterie van zijn werk maakte hem destijds eindeloos populair. Nu, honderden jaren later, zijn we nog steeds niet uitgekeken op zijn kunst.
Foto 2. Jheronimus Bosch, Visioenen van het Hiernamaals, ca. 1505-15, Venezia, Museo di Palazzo Grimani. Van links naar rechts, De weg naar de hemel: Het aards paradijs, De tenhemelopneming van de gelukzaligen, De weg naar de hel: De val van de verdoemden, De rivier naar de hel. Foto Rik Klein Gotink en beeldverwerking Robert G. Erdmann voor het Bosch Research and Conservation project. Met speciale medewerking van Museo Nacional del Prado. Foto 3. Heremietentriptiek, ca. 1495-1505, Venezia, Gallerie dell'Accademia. Foto Rik Klein Gotink en beeldverwerking Robert G. Erdmann voor het Bosch Research and Conservation project. Met speciale medewerking van Museo Nacional del Prado. Foto 4. Jheronimus Bosch, De aanbidding door de koningen, ca. 1470-80, New York, the Metroploitan Museum of Art, John Stewart Kennedy fund, 1913. Foto Rik Klein Gotink en beeldverwerking Robert G. Erdmann voor het Bosch Research and Conservation project. Met speciale medewerking van Museo Nacional del Prado.Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2016-02-11 10:15:56 · Gepubliceerd: 10 februari 2016 - 3343