Museum Volkenkunde deelt het verhaal achter het Boeddhabeeld
archief oud artikel 16 februari 2016 Cultuur Leiden, Zuid-Holland Veel mensen hebben een Boeddhabeeld in huis of tuin staan. Als een symbool van rust of gewoon mooi en ter decoratie. Maar wat is het verhaal achter deze Boeddha? En waarom zijn er zoveel verschillende Boeddhabeelden? Museum Volkenkunde heeft er heel veel en vertelt alles wat je maar wilt weten!
De prins die de Boeddha werd
De tentoonstelling De Boeddha - Van levensverhaal tot inspiratiebron neemt je mee in het verhaal van de intrigerende Prins Siddharta, die de Boeddha werd. Wie weet eigenlijk hoe dat verhaal gaat? Het leverde een wereldgodsdienst op en ook in Nederland is het boeddhisme terug te vinden. Ons land telt zo'n vijfhonderd boeddhistische centra en veel mensen mediteren om rust te brengen in hun drukke leven. Museum Volkenkunde laat zien wat er zo intrigerend is aan de spirituele leider. En hoe mensen overal ter wereld het boeddhisme beleven.
Boeddha met de dikke buik
Het eerste wat opvalt in de tentoonstelling moet wel zijn dat niet alle Boeddha's een dikke buik hebben. Dit verschil zit in de verschillende soorten boeddhisme die er zijn. Bovendien geven ze in verschillende landen Boeddha anders weer. Soms met een dikke buik en soms heel slank!Een bijzondere aankoop
Speciaal voor de tentoonstelling De Boeddha kocht Museum Volkenkunde een Vessantara doek. Hierop staat het laatste geboorteverhaal, de Vessantara Jataka, van de Boeddha verbeeld. Een echt topstuk, want er zijn maar een paar musea ter wereld die zo'n compleet doek bezitten. Het meterslange doek komt uit Noordoost-Thailand of Laos en laat onder meer zien hoe Vessantara ter wereld komt en een jonge witte olifant het paleis binnen vliegt. Een teken van geluk en de geboorte van een bijzondere prins.
Boeddha als dj
De meeste Boeddhabeelden of schilderijen hebben nog wel iets weg van de Boeddha die wij kennen. Heel anders zijn de tekeningen van de jonge kunstenaar Yang Kyung Soo. Hij maakte in acht digitale tekeningen een moderne voorstelling van Boeddha. Soo is zelf boeddhist en deed eigenlijk niet anders dan wat kunstenaars voor hem deden: hij plaatste de Boeddha in zijn eigen tijd. Het resultaat zijn kleurige werken waarin de Boeddha als dj optreedt, op een paard door de stad galoppeert en mediteert bij de autosloperij.
Bezoekersinformatie
De tentoonstelling De Boeddha in Museum Volkenkunde is te bezoeken van 12 februari tot en met 14 augustus 2016.Nieuws - Laatst gewijzigd: 2016-02-24 17:04:32 · Gepubliceerd: 16 februari 2016 - 2126