Wandel door de jungle en stuit op een Maya-tempel
archief oud artikel 27 februari 2016 Geschiedenis Assen, Drenthe Verscholen in het regenwoud bouwden de Maya's eeuwen geleden indrukwekkende steden en leefden in een hoogstaande beschaving. Hoe deden ze dat eigenlijk? En waar ging het mis? Het Drents Museum in Assen neemt je mee de jungle in en duikt in de schatkamer van de Maya's.
Grote archeologische tentoonstelling over Maya's
Jarenlang werkte het Drents Museum toe naar een nieuwe spectaculaire tentoonstelling. Samen met het Historisches Museum der Pfalz in Speyer (Duitsland) verzamelden ze meer dan 200 voorwerpen uit de Mayacultuur vormden hiermee de tentoonstelling Maya's - Heersers van het Regenwoud. Bezoekers krijgen van 28 februari tot en met 4 september de kans om mee de jungle in te gaan en uit te komen in een Mayatempel. Op zoek naar de schatten van de Maya's!
Door het oerwoud naar een Mayatempel
"Het is moeilijk te beschrijven hoe de vormgeving eruit ziet", vertelt Paul Klarenbeek, van het Drents Museum over de tentoonstelling. "Het is geïnspireerd op een Mayatempel. Meanderend door een oerwoud, stuit je op een Mayatempel en daar vind je de schatten van de Maya's. Het wordt op verschillende manieren belicht en dat maakt het heel spannend." De schijnwerpers in deze mysterieuze opstelling staan op de bijzondere voorwerpen. Bijzonder gedetailleerde beeldhouwwerken, sieraden van jade en schelpen vertellen het verhaal van de intrigerende cultuur, die in 250 tot 900 voor Christus een periode van grote bloei kende. Veel van de objecten in de tentoonstelling in het Drents Museum zijn nooit eerder in Europa te zien geweest. Paul Klarenbeek: "Er zijn ook multimediale aspecten, zo is er een virtuele reconstructie te zien van de Mayastad Uxul in Mexico. Je vliegt als het ware over de stad heen."
Het geheim van de Mayacultuur
De grote brandende vraag in de tentoonstelling Maya's - Heersers van het Regenwoud is: 'Hoe deden die Maya's dat toch?' Hoe wisten ze zulke grote steden te maken, midden in de jungle? Aan de hand van verschillende thema's probeert het museum een antwoord te vinden. Als rode draad door de tentoonstelling loopt de maiscyclus. "Maïs was zo'n belangrijk product voor de Maya's, het was van levensbelang", legt Paul Klarenbeek uit. "Ze dachten zelfs dat de goden de mensen van mais hadden gemaakt." Ook andere onderdelen uit de rijke cultuur komen aan bod: onder meer het leven aan het hof van de koning de beroemde kalenders en uitgebreide kennis van het heelal. "Het was natuurlijk een enorm hoogstaande beschaving. Ze leverden prestaties van wereldformaat. Hoe wisten ze zulke tempels te bouwen, terwijl ze geen lastdieren hadden? Ze moesten die stenen toch op de een of andere manier moeten vervoeren. En behalve over de bloei gaat het ook over de ondergang van de Mayacultuur. Waarom is het opeens minder gegaan? Waarom zijn ze weggetrokken? Dat ze niet meer geloofden in de heersers, die mensen offerden voor regen?" Een mysterie...
Topstukken in de tentoonstelling
Veel van de voorwerpen die in de tentoonstelling te zien zijn, waren nooit eerder in Nederland. Dat alleen al maakt ze allemaal bijzonder. Maar er zitten er een paar bij, die je als bezoeker echt niet wilt missen. "Er is een heel mooi masker van jade, dat werd gedragen als een soort gesp, door vooraanstaande personen. En we hebben ook een hele grote Mayakrijger, die is bijna drie meter en helemaal intact. Ook bijzonder is een serie beeldjes - 22 in totaal- van de hofhouding van een Mayakoninkrijk. Er zit een schrijver bij en een balspeler. Maya's speelden vaak een balspel op een plein, waar mensen dan naar kwamen kijken. Veel van deze beeldjes komen uit Guatamala." Al deze objecten in de schitterende vormgeving van Marcel Wouters, die ook het tentoonstellingsontwerp van Het Terracotta Leger (2008) maken een bezoek aan Maya's - Heersers van het Regenwoud beslist het overwegen waard.
Een dagje weg in de geschiedenis
- geschiedenis Zuid-Holland (93)
- geschiedenis Noord-Holland (73)
- geschiedenis Gelderland (63)
- geschiedenis Overijssel (37)
- geschiedenis Noord-Brabant (37)
- geschiedenis Utrecht (30)
- geschiedenis Limburg (22)
- geschiedenis Friesland (19)
- geschiedenis Zeeland (18)
- geschiedenis Groningen (14)
- geschiedenis Drenthe (12)
- geschiedenis Flevoland (9)
Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2016-04-18 14:22:09 · Gepubliceerd: 27 februari 2016 - 10168