Bekijk portretten van toen en nu
archief oud artikel 7 maart 2016 Cultuur Breda, Noord-Brabant Vroeger was een mysterieuze glimlach op een schilderij voldoende om ons eindeloos te boeien. Nu willen we weten naar wie we kijken en wat zijn of haar verhaal is. In de tentoonstelling Dat is ook een portret! van ego tot emo komen allerlei portretten voorbij. Van statige schilderingen van leiders tot het spraakmakende portret van Tjitske Reidinga uit Sterren op het Doek. Bekijk en vergelijk ze allemaal, tot en met 14 augustus in Breda's Museum.
Niet ijdel maar eerlijk
De ontwikkeling van het schildersportret is een beetje het tegenovergestelde van de selfie. Vroeger maakte men portretten mooier en grootser dan de werkelijkheid. Het model was vaak een of andere machthebber of koning die zichzelf in opdracht liet schilderen. Natuurlijk wilde hij er dan wel fraai op staan. Tegenwoordig draaien portretten vooral om eerlijkheid. Rimpels, wallen, oneffenheden: het hoort er allemaal bij, als het maar emotie uitstraalt. Door het NPO-programma Sterren op het Doek zijn portretten populairder en toegankelijker geworden - en soms ook grappig, zoals de onthulling van de portretten van Tjitske Reidinga in het programma. Ontdek en vergelijk zelf verschillende soorten portretten in de tentoonstelling Dat is ook een portret! van ego tot emo.
Verborgen verhalen
De Mona Lisa, het Meisje met de parel: veel van de meest spraakmakende schilderijen zijn portretten. Sommige kunstwerken waren vroeger al controversieel en nu kijken we er met z'n allen nog steeds naar. Wie waren die vrouwen en waarom werden ze geschilderd? We willen alles weten. Het verhaal achter het portret is tegenwoordig minstens zo belangrijk als het portret zelf. Ontdek in de tentoonstelling de achterliggende verhalen en de verschillen en gelijkenissen tussen de verhalen achter schilderijen van vroeger en nu. Welke portretten zien er anders uit maar hebben een soortgelijk verhaal? Bekijk ook welke invloed oude kunstwerken hebben gehad op moderne portretten, zoals foto's en filmscènes.
Foto 2. Links: Portret Jeane. Olieverf op paneel. Rechts: Dinie Boogaart - Roodharige, 2011. Olieverf. Foto 3. Links: Henk Helmantel - Geschilderde kopie van Rembrandts zelfportret uit 1665, 1993. Olieverf op doek. Rechts: Annemarie Busschers - Zelfportret, 2010.Nieuws - Laatst gewijzigd: 2016-03-07 11:43:09 · Gepubliceerd: 7 maart 2016 - 1423