door

Hoe schadelijk is technologie voor jou?

Foto 1. Circus Engelbregt, Intuitive Mensbenadering, workshops, 2016 nieuw werk voor Hacking Habitat. Fotografie: Peter Cox.

Ontdek in Hacking Habitat wat technologie met jou doet

archief oud artikel 12 maart 2016 Cultuur Utrecht, Utrecht Je hebt vast Facebook, of je gebruikt af en toe Google om dingen op te zoeken. Maar sta je er wel eens bij stil hoe groot de invloed van technologie op ons dagelijks leven is? We maken selfies, delen privégegevens en hechten ons aan robots en apparaten alsof het mensen zijn. Tot en met 6 juni 2016 drukt de tentoonstelling Hacking Habitat: Art of Control de bezoeker met de neus op de feiten: technologie is overal!

Grappig met een boodschap

"Het is geen tentoonstelling tégen techniek, het is een tentoonstelling waarin kunst wordt ingezet om je bewust te worden van technologie", vertelt Evelien Kroese van Hacking Habitat. "Technologie is niet gratis. We betalen met onze privégegevens. Als iemand constant over je schouder meekijkt, zou je dat nooit accepteren. Maar omdat het onzichtbaar is, staan we het toe. Hacking Habitat laat zien dat je een keuze hebt. Willen we dit op deze manier? En als je dit niet wilt, wat kun je dan doen?" Best een serieus onderwerp dus, de invloed van technologie op ons dagelijks leven. Maar de tentoonstelling zit vol humor en is vooral heel erg leuk, ook voor kinderen. Wandel langs schilderijen en kunstige installaties van 86 internationale kunstenaars. Je kunt meedoen aan interactieve games en grappige workshops en er zijn ontzettend veel fragmenten om te bekijken. "Er is meer dan 21 uur aan film te zien."

Kunst in de gevangenis

De interactieve tentoonstelling heeft een wel heel speciale locatie: de voormalige gevangenis aan het Wolvenplein in Utrecht. Evelien: "Het staat voor hoe systemen ons soms gevangen houden en wat we er aan kunnen doen om onszelf hiervan te bevrijden." Die achterliggende gedachte is mooi, maar het gebouw is ook gewoon erg cool. "Het is een stoere tentoonstelling." Zo is er een gang met alleen maar detentiepoortjes waar bezoekers doorheen moeten lopen. "Er is ontzettend veel te zien en te beleven. Er is een gang met drone geluiden, allerlei schilderijen en collages, een jukebox met 130 verzetsliedjes die je kunt afspelen en heel veel films en video. Echt alle zintuigen worden meegenomen."

Ben jij een robot?

De tentoonstelling Hacking Habitat is ook leuk voor kinderen. "Helemaal aan het begin staan gamekasten, dat pakken jongeren snel op. Daarna volgt een gang vol installaties en veel aandacht voor technologie - mooi voor de technici onder ons. Daar omheen zijn er grotere zalen met multimedia installaties waarin veel muziek is opgenomen. Werk van bekende kunstenaars zoals Willam Kentridge en Susan Hiller wordt daar vertoond. Er is iets te zien voor iedereen", vertelt Evelien. In een van de workshops test je of je nog weet wat het verschil tussen mens en robot is. "In de workshop van kunstenaar Martijn Engelbregt doe je oefeningen, zodat je kunt voelen hoe het écht is om mens te zijn en geen machine." Een workshop met een knipoog dus. In de voormalige gevangenis zit ook een koffietentje - The Village Coffee - waar je op vertoon van je kaartje met korting kunt eten en drinken.

Check een voorproefje van de tentoonstelling in Kunstuur.
Foto 2. In de hal aan het begin van tentoonstelling vind je games die je kunt spelen. Fotografie: Peter Cox.
Foto 3. Ahmet Ögüt, The Swinging Doors (installatie in het Van Abbemuseum, Eindhoven), 2009, origineel rellenschild, set van 3; 90 x 52,5 cm elk, courtesy van de kunstenaar. Fotografie: Peter Cox.
Foto 4. Paul Alberts, Democratic Portraits (detail), 1994, serie van portretten, 40 x 60 cm elk, fotopapier, courtesy van Thomas Alberts. Fotografie: Peter Cox.

Nieuws - Laatst gewijzigd: 2016-03-14 08:38:15 · Gepubliceerd: 12 maart 2016 - 1203