Kom tot rust in de vroegere botanische tuin van de Universiteit Utrecht
archief oud artikel 11 maart 2016 Natuur Utrecht, Utrecht In het centrum van Utrecht ligt de Oude Hortus. Een prachtige plek waar je vergeet dat je midden in de stad bent. Het is een rustige plek om te wandelen en biedt inspiratie voor tuinliefhebbers. De tuin beschikt over een café met terras, dat een mooi uitzicht biedt over de kassen en de tuin. De tuin herbergt vele plant- en boomsoorten. Zo staat hier bijvoorbeeld één van de oudste Ginkgo biloba's van Nederland. Dit exemplaar is ruim 250 jaar oud. Leuk weetje: een groep gemotiveerde tuinvrijwilligers zorgt ervoor dat de Oude Hortus er het hele jaar mooi bij ligt. Elke dinsdag zijn ze volop bezig in de tuin met wieden, snoeien en allerlei andere werkzaamheden.
Een bedreigde tuin
In 1723 werd in het centrum van Utrecht de Hortus Botanicus van de Universiteit Utrecht gevestigd. Sindsdien hebben tal van studenten hier kennis opgedaan over planten en bomen. De tuin is sinds de oprichting veel veranderd. In de jaren tachtig is de Universiteit Utrecht naar de Uithof buiten de stad verhuisd. Hier werd een nieuwe botanische tuin aangelegd. De oude tuin dreigde te verdwijnen. Door de Stichting Vrienden van de Oude Hortus is de hortus blijven bestaan. De tuin is opgeknapt en tegenwoordig kun je er heerlijk vertoeven. Vooral in het voorjaar en de zomer staan bijzondere bomen en planten in bloei.
De vroegbloeiers van het voorjaar
In de Oude Hortus zijn veel soorten stinzenplanten te vinden. Een paar bekende stinzenplanten zijn het lelietje-van-dalen, de gele anemoon en het lente- en sneeuwklokje. Ze geven de hortus al vroeg in het jaar kleur. Vooral het sneeuwklokje doet zijn naam eer aan. Deze plant bloeit namelijk al erg vroeg, tussen januari en april. Ook in de Oude Hortus zijn de sneeuwklokjes er vaak als eerste bij. Stinzenplanten maken een bezoek aan de Oude Hortus in het begin van het jaar zeker de moeite waard.
De bijzondere vaantjesboom
De vaantjesboom, ook wel zakdoekjesboom genoemd, vindt zijn oorsprong in China. In Nederland zijn maar een paar volwassen exemplaren bekend. Rond mei doet deze boom zijn naam eer aan. De kruin van de boom lijkt dan vol te hangen met witte zakdoekjes. Deze zakdoekjes zijn schutbladen waarbinnen kleine bloemetjes zitten. Later groeien deze bloemetjes uit tot vruchten, die vaak tot in de winter blijven hangen.
Vijgenboom vol vruchten
De vijg komt van nature uit Westelijk Azië en wordt voornamelijk voor de eetbare vruchten gehouden. De boom is veel voorkomend in Zuid-Europa. Door de tegenwoordig zachte winters kan de vijgenboom ook goed in Nederland gehouden worden. Een vijgenboom bloeit in mei, geeft groene bloemen en veel vruchten. De zon geeft in Nederland vaak niet voldoende warmte om de vruchten te laten rijpen.
Nieuws - gesponsorde bijdrage - Laatst gewijzigd: 2016-03-15 09:08:23 · Gepubliceerd: 11 maart 2016 - 983