WILDLANDS in Emmen opende op 25 maart voor publiek
15 maart 2016 bijgewerkt: 9 oktober 2018 Toerisme Emmen, Drenthe Ambitieus, dat zijn ze in Emmen zeker. Het nieuwe WILDLANDS, de opvolger van het bekende Dierenpark Emmen, is maar liefst twee keer zo groot. En dierentuin? Die term is verleden tijd. Dieren zijn er nog wel, maar die mogen hun onderkomen nu een avonturenpark noemen. Wij gingen het grote publiek voor, het avontuur tegemoet!
Alles is nieuw in Wildlands
Een nieuwe naam, een nieuwe locatie en drie compleet nieuwe werelden. Wildlands maakt korte metten met het oude Dierenpark Emmen. Abonnementhouders mochten de afgelopen weekenden vast kennismaken met 'hun' nieuwe dierentuin en volgens Wijbren Landman, woordvoerder, is het nu een kwestie van de "puntjes op de i". Koning Willem Alexander opent het park officieel op 18 maart en een week later gaat het open voor publiek. Dan moet alles klaar zijn voor de vele, vele bezoekers die het park hoopt te verwelkomen. "Het bezoekersaantal bleef stabiel", vertelt Wijbren over het oude park. "Nu hopen we weer te groeien." Met drie klimaatwerelden, Jungola, Serenga en Nortica, hoopt het park de bezoekers te betoveren - met attracties - en iets te leren over de dieren in hun oorspronkelijke omgeving.
Zijn we nog in Emmen?
Wij starten in Serenga, waar de ingang je het gevoel geeft in de Efteling te zijn beland. Een bijpassend muziekje brengt de bezoeker in de 'mood' voor de beleving die in deze wereld te wachten staat. Eenmaal door de poorten van het Zonnepaleis, de entree van Serenga, doet niets je vermoeden dat je nog in Emmen bent. De lucht is hetzelfde, maar het decor totaal anders. We bevinden ons in de hete droogte. In een oosters uitziende kinderboerderij lopen Nubische geiten, ezels en schapen. Verderop wandelen we langs een paar zandheuvels, waar we opeens van heel dichtbij prairiehondjes ontwaren. Zonder hekken, je zou ze zo kunnen aaien, zo dichtbij zijn de dieren hier. Iets verder, in de nijlpaardenpoel, ontbreekt van de bewoners ieder spoor. "Nijlpaarden zijn echte koukleumen", vertelt Wijbren. "Ze vinden het water waarschijnlijk nog te koud." De attractie van dit themagebied is de tocht over de savanne. Bezoekers kunnen in een oude truck over de savanne rijden, waar de leeuwen heersen en ook zebra's, giraffes en andere dieren rondlopen. Wijbren belooft een spannende rit, waarin je al hotsebotsend en door het water dicht bij de dieren komt.
Koukleumen op een poolstation
In Nortica is het niets kouder dan in Serenga, maar toch trekken we onze jassen wat hoger dicht. Het decor van een poolstation en ijsbergen geeft je onbewust toch koude rillingen. In dit gebied leven dieren die van kou houden, zoals de pelsrobben. Zij lijken zich wel het meest thuis te voelen op de nieuwe locatie. Met hun ogen dichtgeknepen genieten ze van de lentezon die op deze zaterdag zijn stralen uitbundig over het park uitstort. Wijbren vertelt vol enthousiasme over de 4D-experience, die bezoekers meeneemt op expeditie op de noordpool. Een reis vol verrassingen, want onderweg gaat niet alles goed. Bezoekers schudden heen en weer en krijgen te maken met een explosie. De beleving - die helaas vandaag niet open is - past bij het thema van Nortica, wat draait om onderzoek doen in de natuur. In de voorstelling met zeeleeuwen ligt hier ook de nadruk op. Verderop zien we de nieuwe bewoners, drie jonge ijsbeervrouwtjes duiken zonder aarzelen in het koude water. Een bezoekster verklaarde eerder teleurgesteld geen ijsberen te kunnen vinden. "Dat is het gevolg van deze opzet. Je krijgt de dieren niet op een presenteerblaadje, je moet ze soms echt zoeken."
Varen langs olifanten
De lens van onze camera vindt het niet zo fijn, maar wij genieten van de warmte in de schitterende Jungola. In de eerste, kleine kas, fladderen de vlinders boven ons hoofd; de erfenis van de populaire vlindertuin in Dierenpark Emmen. "Straks vliegen er ongeveer duizend vlinders", vertelt Wijbren. De voormalige vlindertuin was de trots van het oude dierenpark en een vooruitstrevend concept, volgens Landman. "Ze verklaarden ons toen voor gek, maar de Vlindertuin bleek een groot succes." Met Wildlands wil het park weer de plaats in de voorhoede innemen, compleet vernieuwend zijn. Of dit navolging krijgt? "Ze kijken eerst even hoe wij het doen of het ook echt meer bezoekers oplevert." Indrukwekkend is deze derde wereld van Wildlands zeker. In de grootste tropische kas kijken wij onze ogen uit, als apen boven ons hoofd slingeren en we heel dichtbij ringstaartmaki's met jongen spotten. Buiten zagen we al een aantal olifanten, maar met een bootje varen we in de grote kas tot heel dichtbij de indrukwekkende dieren. Als de olifanten het water in gaan, kunnen ze de bezoekers in de bootjes nat spetteren. Een ervaring waarvoor je best nog een keer naar Wildlands wilt gaan.
Onder de indruk
Na een paar uurtjes dwalen door het mooie park zijn we eerlijk gezegd behoorlijk onder de indruk. Natuurlijk heeft het park nog veel weg van een dierentuin en dat moet ook, want dieren zijn altijd leuk om naar te kijken. Maar met de nieuwe thematisering, de attracties en het educatieve karakter heeft het park alles in huis voor de toekomst. Een toekomst die er florissant uitziet, als we afgaan op de complimenten die onze gids onderweg krijgt toebedeeld. En dan hebben we het nog niet eens gehad over dingen als de bavianenarena, waar bezoekers in de arena staan en de bavianen toeschouwer zijn. Of de voorstelling met zeeleeuwen waarin helder wordt waarom de zeeleeuwen bepaalde kunstjes leren. Alles voor hun welzijn. En je leert nog veel meer van dieren en hun omgeving. In Jungola bijvoorbeeld, waar je erachter komt hoe je kunt overleven in de jungle. Wat is eetbaar en wat is gevaarlijk? Het enige minpunt wat we vonden is de kille entree, die schril afsteekt bij drie werelden die met oog voor detail zijn vormgegeven. Het centrale plein doet meer denken aan een zakelijk centrum, dan de toegangspoort tot een park vol beleving. Wat meer groen misschien? De tijd zal hier vast zijn werk nog doen. Over een poosje maar weer eens op bezoek in Wildlands!
Reportage - Laatst gewijzigd: 2018-10-09 15:46:46 · Gepubliceerd: 15 maart 2016 - 17802