Outsider Art Museum opent in Hermitage Amsterdam
archief oud artikel 16 maart 2016 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland Iedereen kan een kunstenaar zijn, daar staat de stroming Outsider Art voor. Deze kunstwerken van buitenbeentjes zonder kunstopleiding banen zich een weg naar het museum. Woensdag 16 maart opent koningin MÃ xima het nieuwe Outsider Art Museum in de Hermitage Amsterdam.
Erkenning als kunstenaar
"Internationaal was er al langer belangstelling voor Outsider Art", vertelt Carine Neefjes van Museum Het Dolhuys. "De laatste decennia komt dat hier ook meer." Voor Het Dolhuys was het werk van Shinichi Sawada en de succesvolle tentoonstelling met zijn werk, de aanleiding voor de het verzamelen van Outsider Art. Omdat het museum te weinig ruimte had, bood de Hermitage Amsterdam uitkomst en kan de collectie schitteren in het nieuwe Outsider Art Museum. Koningin Máxima opent het museum op 16 maart. Ook zorginstelling Cordaan speelt een rol in het nieuwe museum. Er zijn straks twee ateliers beschikbaar voor kunstenaars van Cordaan. De instelling streeft ernaar dat ook mensen met een beperking erkenning krijgen als kunstenaar.
Wat is Outsider Art?
Outsider Art, wat is dat eigenlijk? Onder Outsider Art valt eigenlijk alle kunst gemaakt door mensen zonder opleiding aan de kunstacademie. Geen geschoolde kunstenaars dus. Sommige van hen zitten in een instelling, hebben te maken met een beperking of verbleven zelfs in de gevangenis. Wat ze gemeen hebben, is dat ze zich niet storen aan de heersende normen van de kunst en op een naïeve manier hun werk vormgeven. Beroemde kunstenaars als Salvador Dalà en Karel Appel haalden hun inspiratie uit werk van dergelijke outsiders.
Shinichi Sawada
De meest prominente kunstenaar in het nieuwe Outsider Art Museum is de Japanse Shinichi Sawada. In stilte vormt deze autistische kunstenaar uiterst gedetailleerde sculpturen, die ook wel met monstertjes worden vergeleken. Zijn wonderbaarlijke beeldjes fascineren veel mensen, maar wat er achter schuilgaat? Dat kan Sawada niet vertellen. Hij heeft namelijk een aangeboren afwijking en praat nauwelijks. Toch blijkt uit zijn manier van werken dat hij een beeld voor ogen heeft; hij werkt zonder aarzelen door en voltooid de sculpturen binnen enkele dagen. Sawada komt twee keer in de week naar de pottenbakkerij om zijn sculpturen te maken. Daarnaast werkt hij als broodbakker in een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking.
Nieuws - Laatst gewijzigd: 2016-03-21 17:07:46 · Gepubliceerd: 16 maart 2016 - 748
Activiteiten H'ART Museum
Nu te bezoeken
Winterfeest
Vier de winter bij H'ART Museum met het Winterfeest! Sfeervolle live muziek, een betoverde tuin vol lichtjes, creatieve workshops en tijdloze filmklassiekers. Uiteraard met warme chocolademelk in...
Happy Birthday Amsterdam
Amsterdam is jarig, en dat viert H’ART Museum met een cadeau aan de stad: de gloednieuwe tentoonstelling Happy Birthday Amsterdam