door

Hoe overleef je een overstroming?

Foto 1. Zuiderzeemuseum. Impressie watersnoodstraat. Foto: Bernard van den Berg

Het Zuiderzeemuseum neemt je mee naar de rampplek

archief oud artikel 22 maart 2016 Geschiedenis Enkhuizen, Noord-Holland De laatste watersnoodramp in het Zuiderzeegebied is al honderd jaar geleden. Toch blijft het water een kracht om niet te onderschatten. Het Zuiderzeemuseum laat dit jaar in het buitenmuseum zien wat de impact is van een overstroming. Sta stil in de watersnoodstraat, ruik de geur van verwoesting en loop door de ravage om te ervaren hoe het in 1916 was.

De laatste overstroming

Zaterdag 26 maart opent het buitenmuseum van het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen voor een nieuw seizoen. Met een nieuwe ervaring, die alles te maken heeft met de overstromingen die het Zuiderzeegebied voorheen teisterden. De laatste overstroming was in 1916, waarbij een stormvloed de dijken overwon en een ravage achterliet. Vooral het eiland Marken werd zwaar getroffen; hier kwamen zestien mensen om het leven. Na deze heftige gebeurtenissen in 1916 gingen er steeds meer stemmen op voor de afsluiting van de Zuiderzee. Zestien jaar later was de Afsluitdijk een feit.

Watersnoodstraat: één grote ravage

Nu de watersnoodramp van 1916 honderd jaar achter ons ligt, brengt het Zuiderzeemuseum de gebeurtenissen in herinnering in de watersnoodstraat. Een straat die eruit ziet alsof er een dijkdoorbraak is geweest. "De situatie in 1916 is zo goed mogelijk nagebootst", vertelt Nikita Wessendorp van het Zuiderzeemuseum Enkhuizen. "Op verschillende plekken in het water hebben ze iets in het water verstopt, wat de stank verspreid. Na zo'n overstroming kon het aardig stinken, er lag overal vis en modder." Bezoekers lopen door de watersnoodstraat en aanschouwen de ravage. Ergens in de straat is een botter gestrand en over de steigers lopen ze langs verwoeste huizen. Twee vrijwilligers vertolken iedere dag de rol van twee slachtoffers. "Zij vertellen het verhaal van de watersnoodsramp in 1916. Die mensen zijn echt aan het acteren. Mensen kunnen vragen stellen en de vrijwilligers vertellen ook uit zichzelf verhalen. Hiervoor krijgen ze een cursus, welke verhalen ze kunnen vertellen. Ze antwoorden ook op vragen van bezoekers, maar dan echt vanuit 1916."

Leren evacueren

In schoolvakanties en weekenden spelen bezoekers in groepjes het evacuatiespel. In een kopie van een huis uit Marken leer je wat je moet doen om droge voeten te houden. Hoe overleef je een watersnoodramp? En wat moet je vooral niet doen? "Gas en elektra moet je echt afsluiten en je moet zorgen dat je schoon drinkwater hebt", vertelt Nikita. In het Dijkmagazijn laat het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier zien hoe de strijd tegen water voortduurt en hoe de dijken onderhouden worden. In de bakkerij zijn koeken van het Rode Kruis te koop en de Reddingsbrigade laat zien hoe de nieuwste uitrusting van reddingswerkers eruitziet. Maak een selfie als reddingswerker! Al met al een bijzonder leerzame ervaring, deze zomer in het Zuiderzeemuseum Enkhuizen. Het buitenmuseum, met de watersnoodstraat, is te bezoeken van 26 maart tot en met 23 oktober 2016.

Foto 2. Zuiderzeemuseum. Impressie watersnoodstraat. Foto: Bernard van den Berg

Nieuws - Laatst gewijzigd: 2016-03-24 10:05:35 · Gepubliceerd: 22 maart 2016 - 1264