Dit is het straatje wat Vermeer schitterend vereeuwigde
archief oud artikel 25 maart 2016 Geschiedenis Delft, Zuid-Holland Voor het eerst in zestig jaar heeft Delft, de stad van Vermeer, weer een werk van de meester binnen de stadsgrenzen. Het Straatje is weer thuis! En Museum Prinsenhof vertelt er een spannend verhaal bij; over het werkelijke straatje wat Vermeer zo schitterend vastlegde. Je kunt er zo heen lopen!
Een zoektocht die honderd jaar duurde
Het straatje van Vermeer is één van de twee stadsgezichten die Vermeer schilderde. Een zeldzaam werk dus, en een van de topstukken van het Rijksmuseum Amsterdam. Johannes Vermeer woonde en werkte zijn leven lang in Delft en het vermoeden was dat ook dit straatje zich ergens in de stad bevond. Maar waar? En zou het er nog steeds zijn? De afgelopen honderd jaar deden veel verhalen de ronde en aannemelijke theorieën kwamen voorbij. Maar het recente onderzoek van prof. Dr. Frans Grijzenhout lijkt een einde te maken aan de zoektocht. Het Straatje is gevonden! Museum Prinsenhof laat in de tentoonstelling Vermeer komt thuis | Het straatje terug in Delft, van 25 maart tot 17 juli 2016, zien hoe zaak is opgelost. En je kunt zelf detective spelen!
Dit is het echte straatje!
"Sinds het straatje in het bezit is van het Rijksmuseum zijn er heel veel theorieën geweest", vertelt Hedwig Zeinstra van Museum Prinsenhof. "In de tentoonstelling hebben we er zes, die allemaal aannemelijk waren maar toch later zijn overruled. De theorie van Grijzenhout komt overeen met de feiten rondom het straatje, die te controleren zijn. We weten bijvoorbeeld dat er een belangrijke stadsbrand is geweest. Op een kaart is te zien dat dit pand die heeft doorstaan. En het is één van de weinige plekken in Delft waar twee van de poortjes tussen de huizen staan. Ook komt het overeen met de breedte van de straat en de ligging. En wat je op de achtergrond ziet qua huizen klopt ook op oude kaarten. Een aantal feiten die echt controleerbaar zijn, die passen heel goed in deze theorie. En dat is voor het eerst." En Vermeer had bovendien een persoonlijke band met het straatje. "Toen Grijzenhout verder zocht kwam hij erachter dat Vermeers tante in het huis woonde en zijn zus ertegenover. Dat is geen bewijsmateriaal, maar het maakt het wel aannemelijk dat Vermeer dit vast wilde leggen."
Rondleiding door Vermeers tante
In de tentoonstelling Vermeer komt thuis | Het straatje terug in Delft hangt het beroemde straatje tussen andere stadsgezichten van Delft, geschilderd door Vermeers tijdgenoten. Maar eerst krijgen de bezoekers de kans om de zes theorieën rondom de exacte plaats van het straatje te onderzoeken. Welke argumenten vind je aannemelijk en welke theorie zou best wel eens waar kunnen zijn? Nog meer raadsels wachten in de escape box, waar bezoekers in groepjes van vier uit het atelier van Vermeer moeten ontsnappen. En wie genoeg heeft gezien in het museum, gaat met de app op stap door Delft. Op naar het echte Straatje, onder leiding van Vermeers tante.
Nieuws - Laatst gewijzigd: 2016-04-04 09:13:02 · Gepubliceerd: 25 maart 2016 - 1407
Activiteiten Museum Prinsenhof Delft
Nu te bezoeken
De KunstParade, verrassend, kleurrijk, hedendaag
Van 18 oktober 2024 t/m 5 januari 2025 pakt Museum Prinsenhof Delft uit met de tentoonstelling De KunstParade. Verrassend – Kleurrijk – Hedendaags. Een omvangrijke selectie kunstwerken, van...
Activiteiten Rijksmuseum Amsterdam
Later dit jaar
Amerikaanse fotografie in Europa
Rijksmuseum neemt je mee. Naar The American Dream. Naar de échte Amerikaan. Naar onverwachte herkenning. Voor het eerst in Nederland biedt het Rijksmuseum een groots overzicht van de Amerikaanse...