BOZAR exposeert tientallen etsen
archief oud artikel 12 april 2016 Cultuur Brussel, Brussel Meesterschilder Rembrandt staat bekend om zijn spel met licht en schaduw en zijn realistische portretten. Tientallen van zijn mooiste etsen hangen nu in het Brusselse museum BOZAR aan de muur. De schoonheid van zwart-wit!
Rembrandt in Brussel
We kennen Rembrandt als een schilder. Sterker nog, hij was één van de belangrijkste Hollandse schilders van de zeventiende eeuw. Maar deze kunstenaar maakte ook etsen. Bijna negentig van die originele etsen hangen nu bij BOZAR - Paleis voor Schone Kunsten in Brussel aan de muur.
Hoe maak je een ets?
Voor een ets heb je een metalen plaat nodig die je insmeert met een bepaald goedje. Daarin kun je krassen of tekenen. Vervolgens gaat de plaat in een bad met zuur, dat het onbedekte metaal weg bijt. De plaat wordt ingesmeerd met drukinkt en daarna weer schoongeveegd, zodat de inkt alleen in de ontstane groeven zit. Met een plaatdrukpers druk je de metalen plaat op zacht, vochtig gemaakt papier.Tip: In Het Rembrandthuis in Amsterdam worden ets-demonstraties gegeven.
Volwaardige kunst
Sommige kunstenaars gebruikten de ets om voorstudie te maken, maar voor Rembrandt was het een volwaardige kunstdiscipline. Je ziet ook dat hij in zijn etsen precies dezelfde thema's aanpakt als in zijn geschilderde werk. De veelzijdigheid van Rembrandt komt goed tot uiting in de expositie Rembrandt in zwart-wit: je ziet onder meer portretten van bedelaars en volkse figuren, landschappen en naakten, maar ook taferelen uit het dagelijkse leven (zoals een boer die zegt dat het 'vinnich kout' is) en scènes uit het Oude en Nieuwe Testament. Enkele bekende werken die te zien zijn, zijn de Honderdguldenprent, het zelfportret van Rembrandt en Zicht op Amsterdam.
Licht en donker
Rembrandt speelt op meesterlijke wijze met licht en donker, bijvoorbeeld bij portretten. Hij zat dan uren tegenover een spiegel te experimenteren met de weergave van gezichtsuitdrukking en de lichtinval op zijn gezicht. Met alle technieken waarover hij kon beschikken zorgde hij voor een prachtig contrast tussen donker en licht. Typisch Rembrandt. Hij tekende en schilderde ook altijd realistische mensen en lichamen, iets dat niet strookte met het schoonheidsideaal uit zijn tijd.
App bij de expo
Voor de tentoonstelling Rembrandt in zwart-wit werd een app ontwikkeld, waarmee je de etsen kunt bekijken tot in de kleinste details. Je krijgt bij je bezoek een tablet mee en kunt daarmee de etsen scannen om ze nauwkeurig te kunnen bestuderen. Kinderen kunnen er ook spelletjes mee spelen, zoals 'Vind de verschillen' en 'Hoe goed ken je Rembrandt?'.
Bezoek 'Rembrandt in zwart-wit'
De tentoonstelling Rembrandt in zwart-wit is nog te zien tot en met 29 mei 2016 in BOZAR - Paleis voor Schone Kunsten in Brussel. Het museum is elke dag geopend van 11:00 uur tot 18:00 uur, behalve op maandag. Donderdag open tot 21:00 uur.Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2016-05-12 15:49:16 · Gepubliceerd: 12 april 2016 - 408