door

Bekijk extreem zeldzame kleding uit de Gouden Eeuw

Foto 1. De zeldzame japon uit de zeventiende eeuw is nog in verbazingwekkende goede staat. Foto: Kaap Skil © Pieter de Vries.

Bewonder opgedoken schatten uit de Gouden Eeuw

archief oud artikel 15 april 2016 Geschiedenis Oudeschild, Noord-Holland Voor de kust van Texel is een extreem zeldzame vondst uit de Gouden Eeuw opgedoken. Onder andere een eeuwenoude japon en een boekkaft met daarop het wapen van de Engelse koninklijke familie Stuart. Nog nooit eerder werden zulke waardevolle spullen in een scheepswrak in Nederland gevonden. In museum Kaap Skil bekijk je de speciale vondsten vanaf 15 april tot en met 16 mei in de unieke en tijdelijke tentoonstelling Garde Robe.

Grootste en mooiste vondst ooit

We gaan terug naar de zeventiende eeuw. Een schip ligt voor de kust van Texel en is beladen met prachtige spullen. Dan zinkt het schip en zinken alle schatten naar de zeebodem. Bijna vier eeuwen later worden diezelfde schatten opgedoken. Ze zijn vanaf vandaag te bekijken in het museum Kaap Skil op Texel. De tijdelijke tentoonstelling Garde Robe toont tot en met 16 mei de meest kostbare en bijzondere vondst in de Nederlandse geschiedenis tot nu toe. Linda Dinkelman, Kaap Skil: "Het is een klein deel van de vondst, want er wordt nog veel geconserveerd voor verder onderzoek zodat het voor langere tijd in goede staat behouden kan blijven." De spullen hebben honderden jaren op de zeebodem gelegen, maar zijn in goede staat. "Het is erg uniek. Met name de japon is uitzonderlijk. Die is gemaakt van sterke zijde met gouddraad en roept een hoop oe's en aa's op."

Koninklijke japon van zijde

De spullen die nu te zien zijn in Kaap Skil zijn onder andere de japon van zijde, een etui met versieringen, pomanders - geurknopen die werden gebruikt als medaillon - en een boekkaft met het gouden wapen van de Engelse familie Stuart. "Het zijn allemaal nog aannames, maar wellicht was het een adellijke of zelfs koninklijke familie. Dat onderzoek moet nu nog beginnen, dus tot nu toe baseren we onze vermoedens op de kwaliteit van de stof van de japon en op basis van het soort materialen", aldus Linda. Archeologen, duikers, textieldeskundigen en andere experts steken de koppen bij elkaar om zoveel mogelijk details te achterhalen. "Het lijkt er nu op dat de spullen bedoelt waren voor de koninklijke familie, maar dat die zelf aan boord waren is onwaarschijnlijk. We gaan zoeken in historische stukken of daar nog iets van terug te vinden is." Dat onderzoek kan nog wel een jaar duren. "Het is maar de vraag of we er ooit echt helemaal achter kunnen komen. We proberen nu alle puzzelstukjes in elkaar te leggen."

Terug naar Texel

Dat de topstukken - onder andere de japon, de pomanders en de boekkaft - na het onderzoek terugkeren naar het eiland, is zeker. "We zijn heel blij dat we de vondst nu voor een maand kunnen tentoonstellen, dat zoveel mogelijk mensen het kunnen zien. En iets waar we héél trots op zijn: de topstukken komen weer terug naar Texel. De schatten zijn hier gevonden, de geschiedenis heeft hier plaatsgevonden en dus is het bijzonder dat het hier ook blijft." De unieke tentoonstelling Garde Robe is te zien in Kaap Skil tot en met 16 mei.

Museum Kaap Skil is op dinsdag tot en met zaterdag geopend, van 10:00 uur tot 17:00 uur en op zondag vanaf 12:00 uur. In de meivakantie ook open op maandag.
Foto 2. Links een voorbeeld van de kledingstijl uit de Gouden Eeuw. Rechts de gedetailleerde versiering van de japon. Foto links: Catherine Knevet, Countess of Suffolk, ca 1615 - W. Larkin. Foto rechts: Emmy de Groot, UvA.
Foto 3. Een lederen boekkaft met daarop het wapen van de Engelse koninklijke familie Stuart. Foto: Kaap Skil.
Foto 4. Een rijkelijk versierd etui, opgedoken uit het wrak. Foto: Kaap Skil.
Foto 5. Pomanders. Deze werden als medaillons gedragen, met geurige kruiden en bloemen erin als parfum. Foto: Kaap Skil.

Nieuws - Laatst gewijzigd: 2016-04-18 13:21:41 · Gepubliceerd: 15 april 2016 - 1173