Beeld van vluchtelingen is foto van het jaar
archief oud artikel 16 april 2016 Toerisme Amsterdam, Noord-Holland Een collage van het afgelopen jaar, vol indrukwekkende en schrijnende beelden. De foto 'Hope for a New Life' - een foto van een man die zijn baby tussen prikkeldraad door over de grens doorgeeft - is uitgeroepen tot World Press Photo van het jaar. Vanaf zaterdag 16 april toont De Nieuwe Kerk Amsterdam deze en andere foto's in de tentoonstelling World Press Photo. Bekroonde persfoto's van internationale fotografen, die je doen afvragen wat er toch allemaal aan de hand is in deze wereld.
Een mozaïek van de wereld
Van spontane kiekjes op straat tot je urenlang ergens schuilhouden voor het perfecte shot: de foto's in de tentoonstelling World Press Photo zijn onder te verdelen in acht categorieën. Waaronder sport, nieuws, dagelijks leven, natuur, mensen en langetermijnprojecten. Sommige fotografen leefden dagenlang met hun hoofdpersonen mee, anderen liepen toevallig hun winnende beeld tegen het lijf. Alle foto's in de tentoonstelling zijn prachtig en indrukwekkend op hun eigen manier. Vaak ook schokkend: op veel foto's zijn wrange situaties en lijdende mensen te zien. Er zijn veel foto's van vluchtelingen gemaakt, zoals de World Press Photo van het jaar: 'Hope for a New Life' van de Australische Warren Richardson. Op de foto is te zien hoe een man zijn baby tussen prikkeldraad over de grens tussen Servië en Hongarije doorgeeft. Alle foto's bij elkaar vormen een treffend en intens beeld van de huidige wereld waarin we leven. De Nieuwe Kerk Amsterdam is de eerste locatie die de fotoserie aandoet. Tot en met zondag 10 juli is de tentoonstelling in Amsterdam te zien, daarna gaan de foto's op een international tournee.
Streets of the World
Nieuw dit jaar is de tentoonstelling 'Streets of the World', die tegelijkertijd met World Press Photo wordt tentoongesteld. De Nederlandse fotograaf Jeroen Swolfs begon in 2009 aan een reis, met een specifieke missie: hij wilde in alle landen ter wereld een foto maken van het straatbeeld. Zeven jaar lang reisde hij met zijn camera de wereld rond. Het grappige aan de foto's die hij tijdens zijn reis maakte, is dat ze tussen alle landen meer gelijkenissen dan verschillen laten zien. De serie straalt een positieve boodschap uit: we zijn allemaal gelijk. De foto's worden in De Nieuwe Kerk getoond op een gigantische installatie van vier meter hoog. Alle beelden komen als één reeks voorbij. Swolfs is trouwens nog niet klaar: hij heeft nog acht landen te gaan, waaronder Syrië en Jemen.
Nieuws - Laatst gewijzigd: 2016-05-19 21:35:34 · Gepubliceerd: 16 april 2016 - 2450
Activiteiten De Nieuwe Kerk Amsterdam
Nu te bezoeken
Ontdek De Nieuwe Kerk
Een tentoonstelling over de eeuwenlange en veelbewogen geschiedenis van de kerk, die onlosmakelijk verbonden is met Nederland en de stad Amsterdam.