Bekijk een overleden giraffe in een vitrine
archief oud artikel 26 april 2016 Opmerkelijk Amsterdam, Noord-Holland Sinds gisteren is in Micropia een kadaver van een giraffeveulen te zien. In de permanente opstelling Onmisbare opruimers leer je hoe dode dieren en planten door de natuur worden opgeruimd. Door zichtbare beestjes, maar dus ook door onzichtbare microben.
Onmisbare opruimers
In de permanente opstelling 'Onmisbare opruimers' laat Micropia de cirkel van het leven zien. Sinds gisteren is er in de opstelling een dood giraffeveulen in een glazen kist te bekijken. De giraffe stierf in 2014 kort na geboorte een natuurlijke dood in Artis. Jasper Buikx, microbioloog bij Micropia: "Boven de giraffe zie je een timelapse van zichtbare en onzichtbare opruimers. Zichtbare opruimers zijn bijvoorbeeld larven en maden. In Micropia laten wij de rol van microben zien bij het afbraakproces. De rol van onzichtbare opruimers is zoveel groter dan wij weten." Het afbraakproces van de kleine giraffe is stopgezet door Micropia door middel van gammastraling. "Het is dus niet zo dat het kadaver nog verder afgebroken is als je een paar maanden later weer komt."
Helemaal niet eng
De huid en de botten van de giraffe zijn nog in redelijk goede staat, maar dingen als ogen en buikweefsel zijn al vergaan. Zo'n kadaver in een kist, is dat niet een beetje eng voor kinderen? "Integendeel! We hadden gisteren heel veel kinderen bij de opstelling door de meivakantie, dus we konden het gelijk goed testen. Zoals we al verwacht hadden vinden kinderen dit juist heel spannend en fascinerend. We hebben meerdere keren de glazen kist moeten oppoetsen vanwege alle afdrukken van vette vingertjes en neusjes", aldus Buikx. Dit toont volgens hem gelijk het educatieve nut van de opstelling. "Wetenschappertjes in spe willen alles weten en staan er soms wel vijftien minuten bij met allerlei vragen."
Micropia is dagelijks geopend van 09:00 uur tot 18:00 uur. Op donderdag tot en met zaterdag tot 20:00 uur.
Nieuws - Laatst gewijzigd: 2016-04-26 16:06:21 · Gepubliceerd: 26 april 2016 - 389