Leer meer over de oorlog in deze musea
3 mei 2024 bijgewerkt: 8 oktober 2024 Toerisme Landelijk Een gruwelijke periode waar veel mensen het liever niet meer over hebben en die anderen juist willen herdenken. Er is nog steeds zoveel over de Tweede Wereldoorlog wat we niet weten. Kom in deze 7 oorlogsmusea meer te weten over de strijd, de helden en de verborgen verhalen uit die tijd.
Grootste oorlogsmuseum van Nederland
Overloon, Noord-Brabant - In Oorlogsmuseum Overloon vinden ze dat oorlog in een museum hoort. Het museum is een monument voor de Slag om Overloon en werd in 1946 letterlijk op het slagveld gebouwd. Het museum laat in een vaste tentoonstelling zien hoe het heeft kunnen gebeuren dat meer dan vijftig miljoen mensen stierven tijdens de Tweede Wereldoorlog. Je kijkt je ogen uit met meer dan honderdtachtig oorlogsvoertuigen en kanonnen die opgesteld staan in een grote hal, zo groot als twee voetbalvelden samen. Lees de reportage van DagjeWeg.NL naar Oorlogsmuseum Overloon.
- Bestel kaartjes via DagjeWeg.NL Tickets en krijg 15% korting per ticket en een gratis consumptie.
Hoe was leven in oorlogstijd?
Groesbeek, Gelderland - In het Vrijheidsmuseum reis je door de bevrijdingsgeschiedenis van Nederland. Bekijk filmfragmenten van vroeger, luister naar geluidsopnames en beleef de oorlogstijd tot in detail. De landing van de geallieerden krijgt speciale aandacht, net als de ontroerende avonturen die doodgewone burgers tijdens de Tweede Wereldoorlog meemaakten. Ook word je uitgedaagd om stil te staan bij de actualiteit en kritisch na te denken over vrijheid toen en nu.
Voor, tijdens en na de oorlog
Amsterdam, Noord-Holland - Een permanente tentoonstelling in het Joods Museum toont de geschiedenis van Joden in Nederland, vanaf 1900 tot nu. De expositie laat hun leven voor, tijdens en na de oorlog zien. Bekijk oude filmbeelden, interviews, foto's en spullen van vroeger. Allerlei objecten maken de geschiedenis tastbaar. In twee andere vaste exposities zie je de geschiedenis van de Joden voor 1900 in Nederland en haar koloniën en alles over hun religie. Tip: combineer je bezoek met het recent geopende Nationaal Holocaustmuseum, dat zich ook in het Joods Cultureel Kwartier bevindt en bezoek de vernieuwde herdenkingsplek in de voormalige Hollandse Schouwburg.
Foto 2. Natuurlijk komt de Tweede Wereldoorlog ook aan bod in het Joods Museum. Daarnaast zijn er exposities over het Joodse leven in Nederland voor 1900 en over hun religie. Foto: Joods Museum @ Anneke HymmenLeven achter prikkeldraad
Vught, Noord-Brabant - Kamp Vught was een van de drie concentratiekampen in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog en stond bekend om zijn erbarmelijke omstandigheden. Tegenwoordig is Nationaal Monument Kamp Vught een herdenkingsplek. De wachttorens en de schietbaan van het kamp zijn nog steeds te zien, er is een barak nagebouwd om te laten zien hoe de gevangenen werden gehuisvest en in het bezoekerscentrum ontdek je persoonlijke verhalen van overlevenden dankzij de audiotours. Er is ook een audiotour speciaal voor kinderen van tien tot twaalf jaar. Lees meer in de reportage met video over Kamp Vught.
De bloedige Slag om de Schelde
Nieuwdorp, Zeeland - In Bevrijdingsmuseum Zeeland staat de bloederige Slag om de Schelde centraal, ook bekend als Operation Vitality. De geallieerden probeerden destijds via de Schelde bij Antwerpen te komen en daarbij werd heftig gevochten. Levensgrote diorama's beelden deze slag uit, maar er is ook aandacht voor het bombardement op Middelburg in mei 1940 en het dagelijkse leven in oorlogstijd. Rondom het museum ligt het Bevrijdingspark, een weergave van Zeeland tijdens de oorlogsjaren met bunkers, een Shermantank, versperringen, een baileybrug en een noodkerk.
Foto 3. Loop door het Zeeland van WO II in het Bevrijdingspark. Foto: Bevrijdingsmuseum ZeelandValse hoop in Hooghalen
Hooghalen, Drenthe - De vaste tentoonstellingen en wisselende exposities van Herinneringscentrum Kamp Westerbork laten zien hoe het leven eruitzag tijdens de oorlog. Binnen en buiten het kamp. Het kamp moest de indruk van een normaal leven wekken – een leven vol school, werk, ontspanning en verzorging. Maar iedere dinsdag vertrok er een trein met onbekende bestemming... Inmiddels weten we beter. In filmopnames uit 1944 zie je hoe de valse hoop van een goed leven in het kamp werd getoond aan de buitenwereld.
Het Britse hoofdkwartier tijdens de Slag om Arnhem
Oosterbeek, Gelderland - Het monumentale pand waarin het Airborne Museum gevestigd is, was het Britse hoofdkwartier tijdens de Slag om Arnhem. Extra speciaal dus om juist daar meer over de oorlog te weten te komen. Voor kinderen tot twaalf jaar is er een audiotour met speurtocht, Missie Hartenstein. Samen met soldaat Tommy Atkins los je puzzels en opdrachten op en luister je naar verhalen van mensen die de Slag om Arnhem hebben meegemaakt.
Ook interessant
- Van klederdracht tot tulpenpracht: bekijk deze typisch Hollandse dagjes uit;
- Tien indrukwekkende oorlogsmonumenten in Nederland om te bezoeken.
Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2024-10-08 13:06:14 · Gepubliceerd: 3 mei 2024 - 10479