door

Hoe was de Tweede Wereldoorlog voor de Duitsers?

Foto 1. De tentoonstelling Routes of Liberation laat met moderne snufjes verhalen uit de oorlog zien. Foto: Mike Bink Fotografie.

De tentoonstelling Routes of Liberation reist door Europa

archief oud artikel 6 juni 2016 Geschiedenis Groesbeek, Gelderland Hoe was de Tweede Wereldoorlog voor Polen en Groot-Brittannië? En hoe hebben de Duitsers het eigenlijk ervaren? Bekijk persoonlijke verhalen, filmpjes en unieke foto's uit Europese bevrijdingsmusea en ontdek hoe verschillende landen de oorlog beleefden. De tentoonstelling Routes of Liberation is op doorreis en was al te zien in Engeland en Frankrijk. Na Nederland reist de tentoonstelling naar Duitsland en uiteindelijk naar Polen. Bekijk de tentoonstelling vanaf 6 juni tot en met 31 augustus in het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek.

Vrijheid als rode draad

Alles wat je in de tentoonstelling Routes of Liberation. European Legacies of the Second World War ziet, komt uit vooraanstaande oorlogsmusea uit Duitsland, Polen, Frankrijk, Groot-Brittannië en Nederland. Foto's, filmpjes en audiofragmenten vertellen persoonlijke verhalen van overlevenden uit Nederland, maar ook uit andere Europese landen. Zo ontdek je in het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek de Tweede Wereldoorlog vanuit verschillende perspectieven. Terugkerend thema in de tentoonstelling is vrijheid. Hoe verloren we destijds onze vrijheid en hoe werd die vrijheid herwonnen? En: hoe kunnen we de vrijheid behouden?

Voor, tijdens en na de oorlog

Routes of Liberation bestaat uit drie delen. In het eerste deel ontdek je welke ontwikkelingen en gebeurtenissen voorafgingen aan de Tweede Wereldoorlog. Het tweede deel is de kern van de expositie en voor historicus Jory Brentjens van Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 een persoonlijk hoogtepunt. "Hier worden twaalf thema's behandeld. Van bombardementen, verzet en de Holocaust tot bevrijding. Daarnaast zijn er zestien biografieën te zien. Een mooi overzicht van persoonlijke ervaringen tijdens de oorlog, van burgers en soldaten uit Engeland, Polen, Duitsland, Frankrijk en Nederland." In het derde en laatste deel van de tentoonstelling duik je in de ontwikkelingen na de bevrijding. Wat gebeurde en veranderde er na de oorlog in Europa? Op die manier krijgen bezoekers een compleet overzicht van de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog, vol nieuwe inzichten.

Wat is het verschil?

Bezoekers worden in de tentoonstelling uitgedaagd na te denken over de oorlog. Brentjens legt uit: "Bij het thema bombardementen in de tentoonstelling staan afbeeldingen van het Duitse bombardement op Rotterdam, maar ook van Amerikaanse en Britse bombardementen op Berlijn. Door deze beelden naast elkaar te plaatsen, wordt het voor de bezoeker duidelijk dat een thema zoals bombardementen zeer complex is. Want zijn de bombardementen die de Duitsers hebben uitgevoerd wezenlijk anders dan de geallieerde acties? Overal in de tentoonstelling wordt de bezoeker geïnformeerd en uitgedaagd."

Foto 2. Bekijk de tentoonstelling vanaf 6 juni tot en met 31 augustus 2016 in Groesbeek. Foto: Nationaal Bevrijdingsmuseum Groesbeek.
Foto 3. Persoonlijke verhalen van burgers en soldaten uit vijf verschillende Europese landen. Foto: Nationaal Bevrijdingsmuseum Groesbeek.

Nieuws - Laatst gewijzigd: 2016-06-07 12:27:10 · Gepubliceerd: 6 juni 2016 - 232