door

Koningin Elizabeth leent schilderijen aan Mauritshuis

Foto 1. Het Mauritshuis in Den Haag wist de groei in 2015 vast te houden. Foto: © Ivo Hoekstra. Mauritshuis, Den Haag

Hollandse genrestukken uit de Royal Collection

archief oud artikel 14 juni 2016 Cultuur Den Haag, Zuid-Holland Hollandse taferelen keren terug naar hun roots! Het Britse Koninklijk Huis leent 22 schilderijen uit aan het Mauritshuis voor een tentoonstelling met genrestukken uit de Gouden Eeuw. Werken van onder meer Gerard ter Borch, Gerrit Dou, Pieter de Hooch, Gabriël Metsu en Jan Steen schitteren vanaf september in het Mauritshuis. Met als absolute parel 'De muziekles' van Johannes Vermeer.

Een koninklijke collectie

Het Engelse Koningshuis bezit een kunstcollectie waar je u tegen zegt. Hare Majesteit Koningin Elizabeth II beheert op dit moment de beroemde Royal Collection, één van de laatst overgebleven Europese Koninklijke Verzamelingen. Interessant: de collectie die het Mauritshuis nu beheert was eens koninklijk, maar werd door Koning Willem I in 1816 geschonken aan de staat. Tot de Royal Collection behoren ook een groot aantal Hollandse genrestukken, gemaakt door beroemde Nederlandse schilders. Genrestukken zijn geschilderde taferelen uit het dagelijks leven. Voor de tentoonstelling Hollanders in huis: Vermeer en tijdgenoten uit de Britse Royal Collection leent het Britse Koningshuis 22 van deze werken uit. Deze expositie in het Mauritshuis is te zien van 29 september 2016 tot en met 8 januari 2017.

Hollandse taferelen

De tentoonstelling Hollanders in huis: Vermeer en tijdgenoten uit de Britse Royal Collection in het Mauritshuis laat zien wat een genrestuk is en hoeveel verschillende variaties er in zijn. Soms legde de kunstenaar een eenvoudig tafereel vast, dan weer een extravagante omgeving. Ze schilderden de omgeving zo aantrekkelijk mogelijk. Uit de Royal Collection is een selectie gemaakt van 22 werken van onder anderen Gerard ter Borch, Gerrit Dou, Pieter de Hooch, Gabriël Metsu en Jan Steen. Eén werk uit het Mauritshuis completeert de expositie. Dit is een schilderij van Gerrit Dou: 'De jonge moeder'. Ooit behoorde dit werk ook tot de Royal Collection, maar het kwam rond 1700 via koning-stadhouder Willem III in Nederlands bezit.

De muziekles van Johannes Vermeer

Het hoogtepunt van de tentoonstelling in het Mauritshuis is 'De muziekles' van Johannes Vermeer. Dit schilderij - één van de slechts 36 bewaarde werken van Vermeer - is omstreeks 1660-1662 gemaakt. Op het werk zijn een heer en een dame afgebeeld bij een virginaal, een toetsinstrument uit die tijd. Muziek staat in het schilderij symbool voor de liefde, volgens het Mauritshuis. Wie ziet de liefde op het doek?

Foto 2. Johannes Vermeer De Muziekles, c. 1660-1662 Royal Collection Trust / © Hare Majesteit Koningin Elizabeth II 2016

Nieuws - Laatst gewijzigd: 2016-06-15 12:01:23 · Gepubliceerd: 14 juni 2016 - 1216

Activiteiten Mauritshuis

Nu te bezoeken

Het verdwenen museum


Van 12 september 2024 tot en met 5 januari 2025 organiseert het Mauritshuis de tentoonstelling Het verdwenen museum. Ruim 120 objecten worden bijeengebracht uit het Koninklijk Kabinet van...