Duik in het verleden van de trots van Utrecht
archief oud artikel 21 juni 2016 Geschiedenis Utrecht, Utrecht Al bijna zevenhonderd jaar is de Domtoren in Utrecht hét symbool van de stad. Maar waarom staat de toren er eigenlijk? Welke spannende verhalen gaan er schuil achter de eeuwenoude trappen? Doorloop de geschiedenis van de toren in het Centraal Museum Utrecht: begin onderaan bij de middeleeuwen en eindig bij de top, in het hier en nu. En ga zelf met de toren aan de slag in de werkplaats!
Tijdlijn van een stadsicoon
Bekijk in de tentoonstelling De Trots van de Stad de Domtoren op dromerige tekeningen en schilderijen van vroeger. In een Utrecht vol zwerfhonden en met koetsen en ambachtelijke bedrijvigheid op straat. Maar ook een Utrecht vol tragedie: wist je dat de Domtoren onderdeel was van de Domkerk? Het gebouw werd op 1 augustus 1674 getroffen door een tornado die een complete ravage achterliet in de stad. De kerk werd bijna volledig verwoest. De toren overleefde echter als één van de weinige grote gebouwen de ramp. In de tentoonstelling ontdek je nog meer over het ontstaan van de Dom in een speciale time-lapse: zie in een paar minuten hoe de Domtoren werd opgebouwd, met welke oude materialen en door wie.
Bouw je eigen 3D-toren
In de tentoonstelling leer je niet alleen van alles over de Utrechtse Domtoren door de jaren heen. Je gaat ook zelf aan de slag! Stroop die mouwen op en ga aan het werk. De werkplaats van de tentoonstelling is een plek vol moderne snufjes, met de sfeer van ouderwetse ambacht. Met een 3D-pen kun je daar zelf een miniatuur van de Domtoren maken, of meebouwen aan een grote maquette van de Domtoren en de Domkerk. Test wat je allemaal weet over de Dom en stem op je favoriete liedje om te laten spelen op het carillon van de toren. Het muzieknummer met de meeste stemmen klinkt in het weekend van 2 oktober 2016 écht in de stad.
Nieuws - Laatst gewijzigd: 2016-06-21 14:49:40 · Gepubliceerd: 21 juni 2016 - 1690