door

Schoenen van Hoofdpiet te zien in Afrika Museum

Foto 1. Erik van Muiswinkel was achttien jaar lang verbonden aan het Sinterklaasjournaal. Foto: Wikimedia Commons.

Het museum neemt de schoenen op in de vaste opstelling

archief oud artikel 22 juni 2016 Cultuur Berg en Dal, Gelderland Ze maakten heel wat intochten mee de afgelopen jaren. Vanaf 30 juni staan ze in het Afrika Museum. Erik van Muiswinkel deed al eerder afstand van zijn bijbaantje als Hoofdpiet, maar doet nu ook afstand van de schoenen die hij in zijn rol droeg. De Zwarte Pietenschoenen worden opgenomen in de vaste opstelling van het museum.

Voor een goed doel

De kleurige schoenen hebben heel wat sinterklaasvieringen en intochten meegemaakt: cabaretier Erik van Muiswinkel werkte achttien jaar mee aan het Sinterklaasjournaal, maar gaf eerder dit jaar aan per direct afscheid te nemen van zijn rol als Hoofdpiet. De schoenen die hij altijd droeg, worden deel van de vaste opstelling in het Afrika Museum, met als thema de beeldvorming over 'de Afrikaan' in de populaire cultuur van de twintigste eeuw. De schoenen werden ooit speciaal voor Van Muiswinkel ontworpen door de Haagse kunstenaar en designer Egbert van der Does. De opbrengst van de schoenen gaat naar de AVL Foundation - dat is het actieplatform van het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam.

Schoenen met een verhaal

In de vaste opstelling van het museum zijn naast de schoenen ook historische sinterklaasboekjes en zwartepietspellen te zien. Stijn Schoonderwoerd, directeur van het Afrika Museum, is blij met de nieuwe aanwinst: "Deze Hoofdpiet heeft zijn schoenen aan de wilgen gehangen omdat de hervormingen van het Sinterklaasjournaal hem niet snel genoeg gaan; dat maakt het verhaal achter deze schoenen heel interessant voor ons museum. Want ze zijn daarmee verbonden aan de recente verhitte discussie over beeldvorming en stereotyperingen, een onderwerp waar het museum al lang collectie over verzamelt."

Een museum over mensen

Het Afrika Museum heeft een binnen- en een buitenmuseum. In het binnenmuseum staan traditionele Afrikaanse spullen en kunstwerken met Afrika als thema tentoongesteld. In het buitenmuseum leren bezoekers alles over traditionele, Afrikaanse architectuur. Er is speciale aandacht voor kinderen in het museum, met workshops en interactieve tentoonstellingen. De boodschap van het museum is bezoekers te laten ontdekken dat mensen ondanks verschillen in deze wereld toch hetzelfde zijn.

Het Afrika Museum in Berg en Dal, het Tropenmuseum in Amsterdam en Museum Volkenkunde in Leiden vormen samen de stichting Nationaal Museum van Wereldculturen.
Foto 2. Een deel van het buitenmuseum van het Afrika Museum, waar Afrikaanse architectuur centraal staat. Foto: Jacob van Vliet.

Nieuws - Laatst gewijzigd: 2016-06-22 15:57:04 · Gepubliceerd: 22 juni 2016 - 333