Micropia zet de kleinste topsporters in het zonnetje in de MicrOlympics
archief oud artikel 9 augustus 2016 Wetenschap Amsterdam, Noord-Holland Staan de beste atleten nu in Rio? Als je in ARTIS-Micropia om je heen kijkt, zie je wezentjes die nog veel sneller zwemmen dan Ranomi Kromowidjojo. En wie roeit er harder dan de Holland Acht? De microben in de Microlympics verbazen je met hun ongelooflijke prestaties.
In ARTIS-Micropia in Amsterdam kom je erachter dat er veel meer leven is, dan wij met het blote oog zien. Het museum maakt de onzichtbare wereld van microben zichtbaar. En dat er heel veel gaande is in die mysterieuze wereld, wordt nog eens benadrukt in de Microlympics. Stel je voor dat microben mee deden aan de Olympische Spelen? Dan zouden ze Usain Bolt, Ranomi Kromowidjojo en de Holland Acht lachend achter zich laten. Het roeipootkreeftje - die vind je in slootwater - roeit twaalf keer zijn lichaamslengte per seconde. Doe dat maar eens na!
Echte topsporters in de Microlympics
Bezoekers van ARTIS-Micropia leggen van 5 augustus tot half september een speciale route af door de wereld van microben en hun bijzondere vermogens. Hun records zijn verbazingwekkend! Een paar voorbeelden:
- Een parasolmier heft 50 keer zijn eigen gewicht;
- Als de rondworm even groot zou zijn als Ranomi Kromowidjojo (en dus niet 840 micrometer maar 1.78 meter), zou hij de 50 meter vrije slag afleggen in 19,23 seconden;
- De poepschimmel stoot zijn sporen met wel 90 kilometer per uur weg;
- Het pantoffeldiertje werpt duizenden speren tegelijk;
- Het roeipootkreeftje roeit twaalf keer zijn lichaamslengte per seconde;
Wat is ARTIS-Micropia?
In ARTIS-Micropia zie je van dichtbij wie er altijd bij je zijn, namelijk miljarden microben! Op je huid, in je mond, in je darmen: overal huizen deze machtige organismen, zelfs in kaas en in je dagelijkse boterham. Het museum won begin dit jaar de prestigieuze Kenneth Hudson Award, voor het meest innovatieve en baanbrekende museum in Europa.
Foto 2. ARTIS-Micropia presenteert de Microlympics. Roeipootkreeftje. Foto Wim van Egmond Foto 3. Met de bodyscan ontmoet je je eigen microben. Foto Micropia, Maarten van der WalNieuws - Laatst gewijzigd: 2016-08-10 10:21:49 · Gepubliceerd: 9 augustus 2016 - 1325