door

Volg de tijdlijn van T. rex Trix

.

Hoe Naturalis haar eigen T. rex naar Nederland haalde

archief oud artikel 21 augustus 2016 Wetenschap Leiden, Zuid-Holland Er staat Naturalis iets bijzonders te wachten. Iets bijzonder groots. Eindelijk, na drie jaar zoeken, opgraven en geld verzamelen kan het museum haar T. rex verwelkomen. Het eeuwenoude skelet wat luistert naar de naam Trix komt 26 augustus aan in Nederland en schittert vanaf 10 september voor publiek in Leiden. Maar daar ging wel wat aan vooraf...

Apetrots zijn ze in Leiden, want na de VS is Nederland het enige land waar een volledig T. rex skelet te zien is. En wat voor één! Trix werd in uitstekende staat gevonden in de Amerikaanse staat Montana. Maar dat was niet de plaats waar het team van Naturalis in eerste instantie begon te graven.

Tijdlijn van Trix

29 april tot en met 18 mei 2013
Naturalis mag in de Amerikaanse staat Wyoming een T. rex opgraven. Van het exemplaar zijn tot dusver alleen een aantal botjes van de linkervoet gevonden. Maar er zijn aanwijzingen dat hier een volledig skelet verborgen ligt!

2 mei 2013
De eerste stukken bot van de T. rex in Wyoming zijn gevonden. Het gaat om delen van de poot.

7 mei 2013
Teleurstelling! Na de eerste vondst van delen van de linkervoet en -poot is er niets meer gevonden van de T. rex. De rest van het fossiel blijkt toch niet bewaard gebleven. Wat nu?

6 september 2013
T. rex gevonden! Na de teleurstellende expeditie in mei mocht Naturalis starten met een opgraving op een ranch in Montana. Een amateurpaleontologen echtpaar had hier resten van een T. rex gevonden. De onderkaak, losse tanden en een deel van het heupgewricht waren al zichtbaar en het team van Naturalis ontdekte een zeer compleet skelet.

28 november 2013
Met de actie ‘Tientje voor T.rex' start Naturalis met het inzamelen van de vijf miljoen euro die nodig is om T. rex Trix naar Nederland te krijgen.

28 juni 2014
De eerste drie miljoen zijn binnen! Komt de enorme vleeseter echt naar Nederland?

20 december 2014
De kogel is door de kerk, de buit is binnen! Naturalis krijgt haar eigen Nachtwacht, zoals ze het zelf noemen. Het skelet van Tyrannosaurus rex komt naar Nederland. Door de crowdfundingcampagne Tientje voor T. rex hebben tienduizenden donateurs, onder wie veel kinderen, één of meerdere tientjes gegeven. Ook bedrijven, fondsen en de gemeente Leiden leverden een financiële bijdrage.

10 februari 2015
Naturalis krijgt 1,2 miljoen euro voor de introductie en de tentoonstelling rond de T. rex.

3 september 2015
Onderzoekers van Naturalis Biodiversity Center vinden in de VS een groot aantal triceratopsskeletten. Omdat deze dino op het menu stond van de T. rex maken de skeletten straks deel uit van het verhaal van T. rex in Leiden.

2 juni 2016
De T. rex heeft een naam! De koningin der dino's draagt vanaf nu de naam Trix.

26 augustus 2016
Op deze dag is het zover! De feestelijke intocht van T. rex Trix! Onder politie-escorte rijdt de vrachtwagen met de T. rex aan boord van Schiphol naar Leiden. In de dagen daarna wordt het skelet gemonteerd en klaargemaakt voor de opening van de tentoonstelling T. rex in Town op 10 september.

T. rex te zien in Naturalis

Vanaf 10 september kan iedereen de T. rex in het echt bekijken. Het skelet, wat wel 13 meter hoog is, ziet er fascinerend uit en door alle informatie in Naturalis kom je veel te weten over het leven van Trix. Aan de schedel is bijvoorbeeld te zien dat ze gevochten heeft en er zijn in het skelet sporen van ziektes te zien. Wetenschappers geven in de tentoonstelling antwoord op allerlei onderzoeksvragen en bezoekers gaan zelf ook op onderzoek uit. Ben je een goede dinosnack? Dat en meer kun je testen! In het Dinolab kijken bezoekers over de schouders van preparateurs die fossielen van triceratopsen schoonmaken.

Gek van dino's? Bekijk ook Dinoland in Zwolle en Dinopark Landgoed Tenaxx in Wedde, Groningen.
Foto 1. Met de actie Tientje voor T. rex haalde Naturalis een deel van de benodigde financiering binnen. Foto: Naturalis Biodiversity Center
Foto 2. Onderzoekers van Naturalis Biodiversity Center aan het werk. Foto: Servaas Neijens / nationalgeographic.nl.

Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2019-09-03 09:44:09 · Gepubliceerd: 21 augustus 2016 - 2786