door

Hoe een schilderij twee eeuwen onvindbaar was

Foto 1. Links het gevonden schuttersstuk: Portret van Willem Reyersz. de Langue en Daniël Fransz. van der Brugge | 1648 Jacob Delff II.

Verdwenen schuttersstuk nu te zien in Museum Prinsenhof in Delft

archief oud artikel 28 augustus 2016 Geschiedenis Delft, Zuid-Holland In de 17e eeuw stonden de leden van de Delftse schutterij model voor een vijftal grote portretten, zogenaamde schuttersstukken. Vier daarvan zijn al lange tijd in het bezit van Museum Prinsenhof. Maar de vijfde was al twee eeuwen spoorloos. Tot het enkele maanden opeens op een veiling verscheen...

Onverwachte ontdekking

In Museum Prinsenhof werd nog altijd de stille hoop gekoesterd dat eens het vijfde schuttersstuk zou opduiken. Maar na twee eeuwen waarin het werk onvindbaar was, leek dat haast onmogelijk. Tot het werk, geschilderd door Jacob Delff II, opeens op een veiling verscheen. Museum Prinsenhof kreeg de tip en zette meteen alles op alles om het werk te bemachtigen. En dat lukte! Na een restauratie is het werk nu te zien in de tentoonstelling Gevonden! Het laatste schuttersstuk ontdekt van 26 augustus 2016 tot en met 29 januari 2017.

Delftse schutterij

Op het laatst gevonden schuttersstuk staan een aantal mannen, allemaal lid van de Delftse schutterij. Deze schutterij was verantwoordelijk voor de verdediging van de stad, die verdeeld was in verschillende kwartieren. Ook op de andere vier schuttersstukken in Museum Prinsenhof staan leden van de Delftse schutterij. Hoe de schutterij precies werkte en hoe de verschillende verenigingen presteerden op de jaarlijkse schietvereniging is allemaal te zien in de tentoonstelling tentoonstelling Gevonden! Het laatste schuttersstuk ontdekt. Ook komen bezoekers hier te weten hoe het schuttersstuk van Delft uiteindelijk in een villa in Zuid-Frankrijk belandde.

Bekijk een video over de restauratie

Foto 2. Detail van het gevonden schuttersstuk.

Nieuws - Laatst gewijzigd: 2016-08-29 09:07:03 · Gepubliceerd: 28 augustus 2016 - 441