door

Terug in de piratenstudio

Foto 1. Het schip waarop Radio Veronica dagelijks uitzond.

Het nieuwe 192 Museum wijdt een expositie aan zeezenders

archief oud artikel 31 augustus 2016 Geschiedenis Nijkerk, Gelderland Veertien jaar lang zond Radio Veronica dagelijks popmuziek uit vanaf een schip in de Noordzee. Tot een anti-piratenwet een einde maakte aan de uitzendingen. 192 Museum duikt vanaf 31 augustus terug in de tijd, naar de beginjaren van Radio Veronica en andere zeezenders.

Kijk in de originele studio

Veertien jaar lang zond Radio Veronica dagelijks popmuziek uit vanaf een schip in de Noordzee. Tot een anti-piratenwet een einde maakte aan de uitzendingen op 31 augustus 1974. 192 Museum duikt vanaf 31 augustus - precies 42 jaar later - terug in de tijd, naar de beginjaren van Radio Veronica en andere zeezenders. In de permanente expositie hoor je de jingles en de hits en zijn de originele studio's weer opgebouwd. Voor de Top 40, die ontstond op Radio Veronica, is er een speciale kamer ingericht.

Het laatste uur

Hoe de programma's van de huidige radiozenders in elkaar zitten, was in 1960 nog ondenkbaar. Dj's bestonden niet, presentatoren waren het gezicht van een radioshow en lazen hun tekst van presenteerblaadjes. Iets wat de jongeren in die tijd totaal niet aansprak. Bij de verzuilde omroepen was geen aandacht voor de opkomende jongerencultuur. Radio Veronica sprong in dit gat en werd binnen korte tijd razend populair. Dj's improviseerden hun hele show en verzonnen termen als hit, hitlijst en alarmschijf. Dj's als Lex Harding, Tom Collins en Rob Out worden echte helden. Het Verdrag van Straatsburg in 1965 bedreigt het voortbestaan van de zeezender en de Nederlandse politiek werkt hard aan het stopzetten van de zender. Op 12 augustus 1974 wordt de anti-zeezenderwet ondertekend en op 31 augustus klinkt Radio Veronica's laatste uur. Maar de erfenis blijft en klinkt nog altijd op de radio... Lees het complete verhaal van Radio Veronica.

Demis Roussos

Bezoekers van het 192 Museum vallen met hun neus in de boter. Ze kunnen met hun kaartje niet alleen de expositie over de zeezenders bekijken, maar ook die over de Griekse zanger Demis Roussos. In dezelfde periode als Radio Veronica beleefde deze beroemde zanger het hoogtepunt van zijn zangcarrière. Liefhebbers van zijn muziek kunnen in de expositie clips van Roussos beluisteren en zijn levensloop volgen.

Meer over de geschiedenis van de Nederlandse televisie en radio vind je in Beeld en Geluid in Hilversum.
Foto 2. Dj Lex Harding in de studio.

Nieuws - Laatst gewijzigd: 2016-09-02 08:58:47 · Gepubliceerd: 31 augustus 2016 - 1201