Vertelt het verhaal van geld, God en de nieuwe mens in de middeleeuwen!
archief oud artikel 12 september 2016 Cultuur Gent, Oost-Vlaanderen In een oud klooster in Gent herleven van 17 juni tot en met 1 januari de middeleeuwen! Benieuwd naar hoe ze in die tijd schilderden, werkten en zich vermaakten? Waag je eens binnen de kloostermuren en bekijk de tentoonstelling Voor God & Geld met pronkstukken uit de middeleeuwse kunst.
Ondernemen en innoveren in de middeleeuwen
Voor God & Geld. Gouden Tijd van de Zuidelijke Nederlanden, zo luidt de volledige naam van de tentoonstelling. Dat er in de middeleeuwen heel wat is veranderd, weet bijna iedereen. Maar waarom dit dan zo'n 'gouden tijd' was en welke rol Vlaanderen hierin speelde, daarover bestaan nogal wat vragen! Antwoorden op veel van die vragen worden vanzelf duidelijk als je rondloopt door de tentoonstelling in het Caermersklooster. Als bezoeker beleef je de hoogtijdagen van de vijftiende en de zestiende eeuw met de steeds belangrijker wordende handel en kunst. Ontdek de schilderijen, wandtapijten en verluchte handschriften, waar steeds meer vraag naar kwam en die dus ook massaal werden geëxporteerd. Kunst uit de Lage Landen werd een kwaliteitslabel. En veel van die kunst kun je nu bekijken!
Kern van de tentoonstelling: "De wereld is aan de durvers"
God, geld en een nieuwe mens
Er werd heel wat afgeschilderd in de late middeleeuwen. Deze schilderijen vind je in de tentoonstelling Voor God & Geld dus zeker terug. De werken komen uit verschillende Belgische musea en privécollecties en vertellen een verhaal. Een verhaal over geld, over God en vooral over de nieuwe mens die is ontstaan in de middeleeuwen. De veranderende handel, geldwisselaars en boekhouders worden uitgebeeld maar je ziet ook iets terug van de zotte zonden in die tijd. De nieuwe mens, die ook vandaag de dag nog voortleeft, ontdek je in de portretten in de laatste zaal. Deze mensen waren zelfbewust. Lieten zich niet leiden door God of bazen, maar zetten de wereld naar hun hand en speelden zo een belangrijke rol in de maatschappij. Zie je iets van jezelf terug in die mensen met ondernemersgeest en lef?
Avonturentocht voor de kids
We leven natuurlijk niet meer in de middeleeuwen, dus de middelen om de tentoonstelling voor iedereen leuk te maken zijn behoorlijk uitgebreid. Multimedia en beeldprojecties vormen een moderne aanvulling op de stilstaande kunstcollectie. Daarnaast zijn er audioguides, geschreven bezoekersgidsen en is er een Pieter-Paul app. Via deze app ontdek je leuke weetjes over de schilderijen en kunst- en gebruiksvoorwerpen. Kleine ontdekkingsreizigers en gelukszoekertjes staat tijdens de spannende avonturentocht heel wat te wachten. Van stromen op zee tot neushoorns in Afrika. Aan het begin van de rondreis krijgen de kinderen een knapzakje mee met opdrachten en geluksbrengers. Nu nog duimen dat deze ook echt geluk brengen!
Nieuws - gesponsorde bijdrage - Laatst gewijzigd: 2016-10-04 15:54:47 · Gepubliceerd: 12 september 2016 - 1804