De Nieuwe Kleren van de Keizer te zien in de Nederlandse theaters
archief oud artikel 25 september 2016 Cultuur Landelijk Een ijdele keizer, die zich laat bedotten door een paar gewiekste kleermakers. Wie kent het sprookje van Hans Christian Andersen niet? Deze winter reist dit bekende verhaal in een nieuw jasje langs de Nederlandse theaters. Geniet samen met de kinderen, vanaf zes jaar, van De Nieuwe Kleren van de Keizer.
Alles wat je hartje begeert
Het verhaal van de vrolijke voorstelling De Nieuwe Kleren van de Keizer draait om de jonge Alfons, die niet zo lekker in zijn vel zit. Hij wordt geplaagd op het schoolplein en mag niet meespelen met de anderen. Verdrietig en alleen begint hij te fantaseren over een leven als keizer, waarin hij alles heeft wat zijn hart begeert. Vriendjes, personeel en geld, alles in overvloed. Kleding koopt hij het liefst, maar of dat zo verstandig is? Alfons leert in de voorstelling dat hij met ijdelheid niet zo ver komt. De acht acteurs brengen dit moderne sprookje met humor en vrolijke liedjes.
De hele winter te zien
De voorstelling De Nieuwe Kleren van de Keizer is op zondag 25 september te zien De Lampegiet in Veenendaal. Daarna reist de voorstelling door het hele land, van Valkenswaard tot Delfzijl. De hele winter lang staat de voorstelling op het programma, de laatste voorstelling is in Rijswijk op zondag 5 maart.
Sprookje van Hans Christian Andersen
Het oorspronkelijke sprookje de nieuwe kleren van de keizer is al heel oud. De bekende schrijver Hans Christian Andersen schreef het verhaal al in 1837. Hoofdpersoon van het verhaal is een ijdele keizer, die steeds mooiere en duurdere kleding van zijn kleermakers verlangt. Een paar rondreizende kleermakers maken handig gebruik van de ijdelheid van de keizer en beloven hem een gewaad van een onzichtbare stof. Alleen slimme mensen zouden de stof kunnen zien. Omdat de koning natuurlijk niet dom wil lijken, doet hij net alsof hij zijn nieuwe gewaad ook ziet. Hij besluit zelfs om zijn onzichtbare gewaad in een optocht aan het volk te tonen. Naakt paradeert hij vervolgens voor zijn onderdanen, totdat een jongetje in het publiek roept: "Hee, de keizer loopt in zijn blootje!" En dan begint natuurlijk iedereen te roepen en moet de beschaamde keizer zijn ijdelheid inzien.
Nieuws - Laatst gewijzigd: 2016-09-24 22:52:43 · Gepubliceerd: 25 september 2016 - 813