door

Op ontdekkingsreis door Australië in het AAMU

Foto 1. Een kaart van één van de gebieden die ontdekt werd door Hollanders. Beeld: Nationaal Archief.

Opening door koning Willem-Alexander en koningin Máxima

archief oud artikel 2 oktober 2016 Opmerkelijk Utrecht, Utrecht Wat Nederland met Australië heeft, zie je tijdens de tentoonstelling Mapping Australia in het AAMU. De collectie over hoe Europese ontdekkingsreizigers Australië in kaart brachten, wordt op 3 oktober geopend door niemand minder dan koning Willem-Alexander en koningin Máxima!

Europese voet aan wal

Dit jaar is het 400 jaar geleden dat de eerste Europeaan zijn voet aan wal zette in Australië. Om dit historische feit te vieren, organiseert het AAMU de tentoonstelling Mapping Australia met heel veel Aboriginal kunstwerken. In de tentoonstelling ontdek je de manier waarop Europese ontdekkingsreizigers Australië in kaart brachten, maar zie je aan de andere kant hoe de oorspronkelijke bewoners, de Aboriginals, zelf hun land verbeelden. Zie je overeenkomsten?

Het koningspaar op reis

Nog een paar weken en dan gaat het koningspaar op reis. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima staan voor de staatsbezoeken aan Australië en Nieuw-Zeeland, Eind oktober en begin november bezoekt het koninklijk paar de twee landen en ze nemen nu alvast een voorproefje in Utrecht. Het openingslintje van de tentoonstelling Mapping Australia wordt doorgeknipt op 3 oktober, waarna je van 4 oktober 2016 tot en met 15 januari 2017 Australië leert kennen vanuit verschillende perspectieven.

Aboriginal kunst in hartje Utrecht

De Aboriginals zijn de eerste menselijke inwoners van Australië en hun gewoontes en tradities zijn te zien in rotsschilderingen, oude kaarten maar ook in de moderne schilderkunst. In de tentoonstelling Mapping Australia loop je langs VOC-kaarten uit de zeventiende en achttiende eeuw, en zie je kunstwerken die nu nog worden gemaakt door Aboriginal kunstenaars. De kunstenaars van nu verbeelden de levensstijl en traditie van die eerste bewoners van Australië door tekens, symbolen en schilderijen.

Verzoening tussen Nederland en Australië

Een belangrijk onderdeel van de tentoonstelling is de Duyfken portfolio over de aankomst van het eerste Europese schip - de Duyfken - in Australië. De portfolio werd door koning Willem-Alexander en koningin Máxima geschonken aan het AAMU. Hier zijn ook de Law Poles te zien, de wetspalen die het AAMU en het Nederlandse volk kregen van de Wik - een bevolkingsgroep uit Noordoost-Australië waar de Duyfken aanlegde - als verzoeningsgebaar voor de eerste ontmoetingen tussen de Hollanders en de oorspronkelijke bevolking van Australië.

Het AAMU is het enige museum in Europa dat zich richt op Aboriginal kunst. De collectie bestaat uit kunstwerken van Aboriginals en er is twee keer per jaar een nieuwe tijdelijke tentoonstelling waarin een thema wordt uitgelicht.
Foto 2. Helicopter Tjungurrayi - Makaradzi Soak in the Great Sandy Desert, 1995. Collectie AAMU.

Nieuws - gesponsorde bijdrage - Laatst gewijzigd: 2016-10-03 17:20:24 · Gepubliceerd: 2 oktober 2016 - 1186