Van ambitieuze grijze muis naar onzekere wereldster
archief oud artikel 30 september 2016 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland Ze lacht je verleidelijk toe bij binnenkomst. Als heilige heeft ze een eigen glas-in-loodraam. 90 jaar Marilyn: omzien naar een iconische vrouw maakt van De Nieuwe Kerk Amsterdam een modern bedevaartsoord voor een selfmade woman. Het is de grootste tentoonstelling over Monroe in Europa en het luidt het nieuwe genre van het museum in: biografische tentoonstellingen. Gaandeweg leren bezoekers de échte Marilyn kennen. De tentoonstelling opent zaterdag 1 oktober, maar de redactie van DagjeWeg.NL nam alvast een kijkje.
Wil de echte Marilyn opstaan?
Een actrice, stijlicoon, zakenvrouw en mannenmagneet. Zo sexy als een femme fatale en stiekem zo onzeker als een tienermeisje. Marilyn Monroe is niet in een paar woorden te omschrijven. Ze was zâveel en wilde ook alles tegelijk zijn - behalve een huisvrouw. Want "daar heb ik te veel ambities voor", zoals ze ooit in een interview zei. Behoorlijk vooruitstrevend voor een vrouw die in 1926 werd geboren. Iedereen ter wereld weet wie ze is - vaak zonder ooit een film van haar te hebben gezien. Privéverzamelaar en gastconservator Ted Stampfer verwoordt het mooi tijdens de perspresentatie: "Who was the real woman behind the Hollywood icon and the 'brand' Marilyn?" Sinds Stampfer als kind van tien jaar populaire films als Gentlemen Prefer Blondes zag, begon hij met het verzamelen van spullen van Monroe. "I fell in love with her attitude, her feminine look and her charisma. It became a virus". Inmiddels bestaat zijn uit de hand gelopen hobby uit ruim duizend zeldzame spullen, waarvan 250 te zien zijn in de tentoonstelling 90 jaar Marilyn in De Nieuwe Kerk Amsterdam. Scripts van filmmaatschappijen, jurken uit films en persoonlijke spullen van de Hollywoodster - veel van deze spullen werden na haar mysterieuze dood in 1962 opgeslagen. De tentoonstelling is open van zaterdag 1 oktober 2016 tot en met zondag 5 februari 2017. Tip: de gratis audiotour is een absolute must.
Stap in de wereld van Marilyn
Een enorm sculptuur van Monroe's iconische vertolking van 'Diamonds Are a Girl's Best Friend' is het eerste wat je bij binnenkomst ziet. Vanaf dat punt sleept de audiotour met meerdere sprekers je langs de hoogte- en laagtepunten in haar leven. Het begint bij haar leven als tienermeisje. Een meisje met bruin haar en een mollig gezichtje, dat als medewerker in een munitiefabriek werd ontdekt als model. Het is moeilijk voor te stellen dat datzelfde vrolijke meisje dezelfde blonde babe is zoals we die nu kennen. Als tiener zei ze al "I'm gonna be a great movie star some day". Hard werken en een make-over zorgden ervoor dat Norma Jeane Baker een van de grootste Hollywoodsterren ooit werd. Terwijl je langs persoonlijke spullen, kleding en iconische foto's van Monroe loopt, vertelt de audiotour je alle ins en outs over haar veelbewogen leven. Hoe mooi de beroemde witte jurk en de glitterjurken in de vitrines ook lijken, het ware verhaal erachter is vaak triest. Ondanks haar successen had Marilyn altijd het gevoel dat ze niet serieus werd genomen als actrice of zakenvrouw en werkte keihard om zichzelf te bewijzen. Zo deed ze scènes soms elf keer over, omdat ze het perfect wilde doen. Toch bleef haar onzekerheid zichtbaar. Actrice Tjitske Reidinga vertelt hier heel treffend over in de audiotour. Jarenlang bewonderde ze Monroe, tot ze een van haar films bekeek en zag hoe nerveus en ongemakkelijk haar spel als actrice soms was. De verhalen van de audiotour brengen alle voorwerpen in de tentoonstelling tot leven en elk verhaal belicht weer een andere kant van Marilyn.
Eeuwige roem en eeuwige strijd
Hoe meer je in de tentoonstelling ziet, hoe meer je met Marilyn mee gaat leven. Hoe moet het zijn geweest om zâ geliefd en bewonderd te worden, maar zelf nog steeds over je eigen kunnen te twijfelen? Ondanks haar onzekerheden was Monroe allesbehalve zwak. Ze stelde haalbare doelen voor zichzelf en stippelde haar carrière uit. Ze dacht na over alles wat ze deed, alles wat ze zei. Ook was ze haar tijd ver vooruit. Achter een van de jurken schuilt een mooi verhaal. Zangeres Ella Fitzgerald werd in 1955 vanwege haar huidskleur niet toegelaten tot nachtclub Mocambo in Hollywood. Marilyn pikte dit niet en eiste persoonlijk dat Ella er mocht optreden - met als tegenprestatie dat Marilyn elke avond op de eerste rij in het publiek zou zitten. Een slimme oplossing, waardoor een vriendschap tussen de twee dames ontstond en Marilyn nog meer opvalt. In het najaar van 1956 mag ze zelfs op audiëntie bij de Engelse koningin. Ondanks haar successen, worstelt Marilyn met psychische problemen. Ze heeft slaapproblemen, stress en wordt depressief. In de tentoonstelling zie je het slaapmasker dat ze in de laatste jaren van haar leven droeg - met de make-upvlekken er nog op.
Gouden tijden herleven
Ter ere van de tentoonstelling staan er veel leuke activiteiten op de agenda. Er is een familietour voor kinderen en gezinnen. Een speurtocht door het leven van Marilyn en de geheimen van beroemd zijn. Elke maand zijn er lezingen van professionals die gespecialiseerd zijn in Amerikaanse cultuur en films. Zelfs de professionele lookalike van Marilyn, Claudia van Etten, komt een lezing geven. Elke eerste zondag van de maand is er live jazzmuziek in De Nieuwe Kerk Amsterdam. Ze spelen oude klassiekers, van Ella Fitzgerald tot Miles Davis.
In Filmmuseum EYE kun je vanaf 22 december 2016 tot en met 4 januari 2017 films van Marilyn Monroe bekijken. EYE wil hiermee laten zien dat Monroe behalve een beeldschone vrouw en een filmicoon, ook een goede comédienne en serieuze actrice was.
Reportage - Laatst gewijzigd: 2016-11-28 09:50:54 · Gepubliceerd: 30 september 2016 - 3332
Activiteiten De Nieuwe Kerk Amsterdam
Nu te bezoeken
Ontdek De Nieuwe Kerk
Een tentoonstelling over de eeuwenlange en veelbewogen geschiedenis van de kerk, die onlosmakelijk verbonden is met Nederland en de stad Amsterdam.