door

Stijlvolle diva uit Rusland: Anna Paulowna op Paleis Het Loo

Foto 1. Anna Paulowna met een portret van haar man Willem II om haar pols. | Staatsieportret van Anna Paulowna, F.J. Kinsoen, 1824. Collectie Koninklijke Verzamelingen, Den Haag (bewerkt).

Anna Paulowna gaf ons koningshuis een make-over

archief oud artikel 4 oktober 2016 Geschiedenis Apeldoorn, Gelderland Ze zette het sobere protestantse Nederland op z'n kop met haar extravagante kledingkeuze, liefde voor luxe en haar riante juwelenverzameling. Er werd zelfs een compleet dorp naar haar vernoemd, zo aanwezig was deze Russische diva als koningin der Nederlanden. Met Anna Paulowna, kleurrijke koningin plaatst Paleis Het Loo de extravagante vrouw van Willem II voor even terug op haar troon. Koningin Máxima opent de tentoonstelling op woensdag 5 oktober - de tentoonstelling opent donderdag 6 oktober voor publiek.

Russische parel van Oranje

Als we de geschiedenisboeken moeten geloven, was Anna Paulowna van Rusland (1795 - 1865) een beetje een diva. Diamonds are a girl's best friend was haar levensmotto, ze genoot met volle teugen van haar functie als koningin van Nederland en adoreerde haar man Willem II. Op haar staatsieportret uit 1824 draagt ze zelfs een armband met zijn portret erop. Pleinen, straten en zelfs een dorp zijn naar haar vernoemd en toch weten we niet heel veel van deze extravagante vorstin. Tijdgenoten roemden haar om haar zeer majesteitelijke uitstraling en zeggen dat ze kleur gaf aan het stijve Nederlandse koningshuis. De tentoonstelling Anna Paulowna, kleurrijke koningin laat van 6 oktober 2016 tot en met 5 februari 2017 op Paleis Het Loo de prachtigste juwelen, meubels, serviezen en andere snuisterijen van Anna Paulowna zien.

Tip: volg vanaf 15 oktober gratis rondleidingen en leer Anna Paulowna nog beter kennen.

Heimwee en edelstenen

Toen Anna Paulowna tweehonderd jaar geleden met Willem II trouwde en naar Nederland kwam, nam ze haar hele hebben en houden mee om zich zo thuis mogelijk te voelen in ons kikkerlandje. Kostbare juwelen, chef-koks, Russisch meubilair en zelfs een complete kerkuitrusting om haar Russisch-orthodoxe geloof in Nederland uit te oefenen. Dagelijks had ze heimwee naar de grandeur van haar geliefde Rusland. Het schijnt dat ze schrok toen ze in Nederland kwam, omdat het koningshuis hier veel dichterbij het volk stond dan in Rusland gebruikelijk was. De glamoureuze verschijning van Paulowna deed veel stof opwaaien. Ze liet zich graag optutten, was altijd nadrukkelijk aanwezig en geloofde heilig in etiquette. Haar feestjes waren van internationale allure en dankzij haar kwam het Nederlandse hof tijdens de regering van Willem II bekend te staan om zijn weelde. Veel van de spullen die ze in haar tijd als koningin koesterde, zijn in de tentoonstelling Anna Paulowna, kleurrijke koningin te zien. Zoals een inktset van edelsteen en een hanger in de vorm van een kruis - een kostbaar sieraad van goud en smaragd. Haar leven was niet enkel pracht en praal: ze maakte veel verlies en verdriet mee en bleef Rusland altijd missen.

Voor de tentoonstelling Anna Paulowna, kleurrijke koningin geldt een toeslag van € 3,- per persoon. Deze toeslag is geldig voor bezoekers vanaf achttien jaar. Kinderen tot en met zeventien jaar hoeven geen toeslag te betalen.
Foto 2. Met kinderen Willem, Alexander, Sophie en Hendrik. | Anna Paulowna met haar gezin, J.B. van der Hulst, ca 1826. Koninklijke Verzamelingen.
Foto 3. Anna Paulowna hield van extravagante spullen. | Theeservies van Anna Paulowna. Zilversmeden J.G.A. Bompart en J.C. Schouten, 1841. Collectie Paleis Het Loo.
Foto 4. Brieven schrijven deed Anna Paulowna niet met zomaar een pen. Ze had een inktstel van malachiet - een soort edelsteen. | Collectie Paleis Het Loo.
Foto 5. Links: Hanger van Anna Paulowna in de vorm van een kruis, goud en smaragd, Koninklijke Verzamelingen, Den Haag. Rechts: Etagère, Rusland, verguld brons en malachiet, Paleis Het Loo.

Nieuws - Laatst gewijzigd: 2016-10-06 22:07:37 · Gepubliceerd: 4 oktober 2016 - 1568