Winter Wonder Wasteland is een kerstinstallatie om over na te denken
archief oud artikel 6 december 2016 Opmerkelijk Amsterdam, Noord-Holland Schitterend is het, als je van een afstand kijkt. Maar wie dichterbij de kerstbomen in de Amsterdamse Stopera komt, ziet een hele berg afval. Een spiegel voor de stad, voorgehouden door Amsterdam Schoon, Dirty Beach en de Plastic Soup Foundation. Zie de keerzijde van de consumptiemaatschappij, elke dag te zien in een confronterende kerstexpositie Winter Wonder Wasteland.
Troep uit de Amsterdamse grachten
Twaalf bomen, zes binnen en zes buiten, en allemaal hangen ze vol met afval. Drie weken lang haalden mensen van de Plastic Soup Foundation de gekste dingen uit de Amsterdamse grachten. Al het afval werd met de hand schoongemaakt en gelabeld voor de kerstexpositie Winter Wonder Wasteland in de Amsterdamse Stopera. Van 6 december 2016 tot en met 6 januari 2017 kan iedereen dagelijks van 7:00 uur tot 23:00 uur het resultaat zien van deze toegewijde arbeid. "Als je van een afstand kijkt, denk je: jeetje, wat is dat mooi! Dat wil ik hebben!", vertelt Maria Westerbos, directeur van de Plastic Soup Foundation. "En zelfs als je ziet dat het allemaal afval is, wil je het nog steeds hebben." De bomen zijn driedimensionaal en zijn van binnen en van buiten te bewonderen. Allemaal hangen ze vol afval: honderden flesjes, blikjes, kammetjes, spenen, balletjes, lepels, opgevist uit de Amsterdamse grachten en het IJ.
"Jeetje, wat is dat mooi. Dat wil ik hebben!"
Winter Wonder Wasteland
De tentoonstelling komt voort uit het project Amsterdam Schoon, waarmee de stad het afvalprobleem aanpakt, vooral na grote evenementen. Als eindejaarsactie gaf de stad aan Plastic Soup Foundation en het Engelse kunstenaarsduo Dirty Beach de opdracht een Winter Wonder Wasteland te creëren. Maria Westerbos: "Het thema van Dirty Beach is om te laten zien wat de keerzijde van de consumptiemaatschappij is. De kosten van de verpakking en de milieuschade die het vervolgens oplevert, al dat plastic, dat staat niet in verhouding. Ze houden mensen letterlijk een spiegel voor wat hun gedrag met het milieu doet." Eerder richtte het duo al een complete supermarkt in met afval.
Geen flesje meer van mij!
Op de plastic supermarkt kwamen positieve reacties. "Ze vinden het prachtig.Ook als ze zien dat het allemaal afval is", vertelt Maria Westerbos. "Maar het wordt wel anders als je vervolgens beelden krijgt te zien van plankton en dieren die plastic eten en daarin stikken. Als je dat ziet, dan hoop ik – als directeur van de Plastic Soup Foundation – dat je denkt: daar komt nooit meer een flesje van mij bij."
Foto 2. Mooie kerstversiering? Foto: Plastic Soup FoundationNieuws - Laatst gewijzigd: 2016-12-06 16:39:05 · Gepubliceerd: 6 december 2016 - 903