Ontmoet al onze koninklijke achter-achter-achterneven uit Duitsland
archief oud artikel 6 december 2016 Geschiedenis Doorn, Utrecht Bij het koningshuis denk je al snel aan koningin Máxima, de hoedjesparade en het koekhappen op Koningsdag. Weinig mensen beseffen dat aan ons huidige koningshuis een eeuwenlange geschiedenis voorafgaat - en dat er ook tot op de dag van vandaag een Duitse tak van de familie van Oranje bestaat. Tijd om kennis te maken met onze koninklijke bloedverwanten! Dat kan van 8 december 2016 tot en met 5 maart 2017 tijdens de rondleiding Duitse Prinsen van Oranje. Op huwelijksreis door Huis Doorn in het prachtige Huis Doorn.
Willem versus Wilhelm
Geloof het of niet, maar de elegante en vooral ienimini zomerjapon die te zien is op de tentoonstelling, is toch echt van koningin Wilhelmina - die wij vooral kennen van haar bolle bontjassen. Tijdens Duitse Prinsen van Oranje. Op huwelijksreis door Huis Doorn neem je een exclusief kijkje in de rijke koninklijke geschiedenis van de Oranjes, en dan met name die uit Duitsland. Sinds 1647, toen Willem van Oranjes kleindochter trouwde met de Duitse Friedrich Wilhelm I, is er namelijk ook in het Duitse vorstenhuis een Oranje-tak. Een gespecialiseerde rondleider brengt het verhaal van alle prinsen en prinsessen tot leven aan de hand van tientallen portretten, relatiegeschenken en persoonlijke bezittingen. Bezoek het sfeervolle Huis Doorn deze winter en ontdek hoe we al eeuwen koninklijk zijn verbonden met onze oosterburen.
Alstublieft Majesteit, een kamerscherm
Nu brengen we vaak een fles wijn of bos bloemen mee als we op visite gaan, maar tussen de Oranjes ging dat wel anders. Men schonk elkaar onbetaalbare cadeaus waar hun land om bekend stond. Zo schonken de Duitse Oranjes in de meeste gevallen porseleinen servies van KPM Berlijn, terwijl de Nederlandse Oranjes terugkwamen met de beroemde Delfts blauwe tulpenvazen. Nog een originele cadeautip: in 1913 gaf keizer Wilhelm een kamerscherm aan zijn verre achternicht koningin Wilhelmina. Deze exclusieve cadeaus bewonder je allemaal tijdens de tentoonstelling. De museumstukken komen voor een deel uit Paleis Het Loo.
Ontdek historische lijntjes
Tijdens de rondleiding in Huis Doorn ontdek je allerlei interessante lijntjes uit de geschiedenis, zonder te diep in te hoeven gaan op jaartallen en namen. Wist je bijvoorbeeld dat ons koningsgeslacht ook banden heeft met de tsaar van Rusland? In 1913 zat de tsaar samen met Duitse Keizer Wilhelm II en de Engelse King George aan de bruiloftscake, vanwege een huwelijk tussen kleinkinderen; een jaar later stonden deze drie tegenover elkaar tijdens de Eerste Wereldoorlog.
- Bezoek Duitse Prinsen van Oranje. Op huwelijksreis door Huis Doorn van 8 december 2016 tot en met 5 maart 2017 in Huis Doorn.
- De tentoonstelling is alleen te zien tijdens de speciale rondleiding, die van woensdag tot en met zondag dagelijks om 13:00 uur en 14:30 plaatsvindt. Reserveren wordt aangeraden.
- De toegangsprijs is €12,-, inclusief een voucher waarmee je bij het volgende bezoek aan Huis Doorn slechts de helft van de prijs betaalt.
Nieuws - Laatst gewijzigd: 2016-12-07 16:52:31 · Gepubliceerd: 6 december 2016 - 867