door

Vuurwerk en drakendansen: vier het Chinees Nieuwjaar!

Foto 1. Het Chinees Nieuwjaar wordt in Den Haag, Rotterdam en Amsterdam gevierd met parades, vuurwerk en lekker eten. © Evert Buitendijk Fotografie.

Gelukkig (Nieuw)jaar van de Haan!

archief oud artikel 18 januari 2017 Cultuur Landelijk Het belangrijkste feest in de Chinese cultuur staat voor de deur: het Chinese Nieuwjaar! Vier een feestje mee in het Chinatown van Den Haag, Amsterdam of Rotterdam en laat je verwonderen door dit kleurrijke festijn. Let op: het Chinees Nieuwjaar wordt op verschillende data gevierd. Gong Xi Fa Cai! (Gelukkig Nieuwjaar!)

Chinees Nieuwjaar in Rotterdam

ROTTERDAM - Het Chinees Nieuwjaar in Rotterdam staat in het teken van eten, cultuur en muziek. Er is een kleurrijke parade vol draken, leeuwen en vuurwerk op en rond de West-Kruiskade en door de stad treden dansers en bandjes op. Nieuw dit jaar zijn de activiteiten speciaal voor kinderen. Een verhalenverteller brengt Chinese sprookjes tot leven, er is een schminker en kinderen kunnen hun naam laten vereeuwigen in Chinese tekens. Het Chinees Nieuwjaar wordt in Rotterdam een week lang gevierd, van maandag 23 tot en met zondag 29 januari.

2017: 4714 - Jaar van de Haan

Op zaterdag 28 januari begint het Jaar van de Haan. De haan is het tiende dier in de twaalfjaarlijkse cyclus van de Chinese dierenriem volgens de Chinese kalender. Volgens diezelfde kalender leven we vanaf 28 januari in het jaar 4714.

Feest in Chinatown Amsterdam

AMSTERDAM - Vier het Chinees Nieuwjaar in Chinatown Amsterdam. Eigenlijk vormen de Nieuwmarkt en de Zeedijk het Chinatown van Amsterdam - je vindt er talloze Aziatische winkeltjes en restaurants en een boeddhistische tempel - maar het feest wordt zaterdag 28 januari ook op de Dam gevierd. Bereid je voor op kleurrijke dansen en rituelen en heel veel lekker eten, want volgens de Chinezen kun je jezelf gelukkig eten.

Chinees jubileum in Den Haag

DEN HAAG - Het Chinees Nieuwjaar wordt in Den Haag al vijftien jaar uitbundig gevierd. Een jubileum dus! En dan een van de organisatoren, de Vereniging Nederland China (VNC), viert op zaterdag 28 januari ook nog eens haar veertigjarig bestaan. Dit wordt door de hele stad gevierd. Bekijk bijvoorbeeld Chinese drakendansen bij het Stadhuis en bewonder een spectaculaire vuurwerkshow op het Spui. In het Atrium is er vanaf 11:00 een Aziatische markt en in de middag is er een missverkiezing.

Waarom vieren Chinezen Nieuwjaar op een andere datum?

Hoewel China sinds 1912 de westerse kalender hanteert, is de traditionele maankalender van groot belang voor de feestdagen. De datum van het Chinees Nieuwjaar wordt bepaald door deze maankalender en valt altijd op de tweede nieuwe maan na de zonnewende van 21 december - tussen 21 januari en 20 februari. Dit jaar is het Chinees Nieuwjaar op zaterdag 28 januari 2017.
Foto 2. In meerdere wijken in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag zijn Aziatische markten. © Evert Buitendijk Fotografie.

Nieuws - Laatst gewijzigd: 2018-02-02 15:13:13 · Gepubliceerd: 18 januari 2017 - 1598