door

Poëzie voelen, horen en zien in 360 graden

Foto 1. De wereld om je heen vervaagt. Foto: Literatuurmuseum

Beleef een gedicht met een VR-bril op je hoofd

archief oud artikel 29 januari 2017 Den Haag, Zuid-Holland In de tekst van een gedicht kruipen, hoe werkt dat? Met een virtual reality-bril op je hoofd is niets meer wat het lijkt. Muren verschuiven, de grond waarop je voeten staan, verandert in lucht. Je bent beland in de wonderschone wereld van poëzie. Ervaar het in het Literatuurmuseum van zondag 29 januari tot en met zondag 28 mei. De nieuwe tentoonstelling 'Als we in woorden meevoeren' slokt je op in een gedicht van Micha Hamel met surrealistische beelden van kunstenaar Demian Albers.

Een getekende wereld

Zodra je de tentoonstellingsruimte binnenstapt, begint het poëtische avontuur. Je gaat zitten, zet de virtual reality-bril op je hoofd en drukt op start. De ruimte die je zojuist binnenstapte, is opeens een tekening geworden en jij zit er middenin. Zelfs je lichaam ziet eruit alsof deze met potlood is getekend. Terwijl het gedicht zich ontvouwt, verdwijnen de muren en verandert de ruimte om je heen. Een intrigerende ervaring, vindt Maaike Kramer van het Literatuurmuseum. "Het is alsof je je lijf achterlaat in de analoge wereld en je echt in de wereld van je gedachten terechtkomt. De grond onder je voeten zakt weg, terwijl je weet dat je eigenlijk op een stoel zit." De beelden die je ziet, passen bij het het filosofische gedicht 'Zonder handen' van Micha Hamel dat gaat over het loslaten van lichaam en geest en het opgaan in onze gedachten en gevoelens. "Ook stelt het de kritische vraag 'wat brengt deze virtuele werkelijkheid mij en moeten we hier in meegaan?'"

Leuk voor kinderen

De virtual reality-ervaring duurt ongeveer vijf minuten. Omdat je je alleen in de tentoonstellingsruimte bevindt, is de ervaring heel exclusief. "Het is alsof je even helemaal weg bent geweest, een bijzondere manier om een gedicht te ervaren." De virtual reality-installatie 'Als we in woorden voelen' is niet alleen leuk voor poëzieliefhebbers, maar eigenlijk voor iedereen geïnteresseerd is in de virtuele wereld. Hierdoor is de tentoonstelling ook geschikt voor grotere kinderen vanaf ongeveer zeven jaar oud. Leuk om te combineren met een bezoekje aan het bijbehorende Kinderboekenmuseum.

Foto 2. Alles wordt een tekening. Foto: Literatuurmuseum

Nieuws - Laatst gewijzigd: 2017-01-30 08:25:12 · Gepubliceerd: 29 januari 2017 - 1110