door

Van losgeslagen Italianen tot picknickende Parijzenaars: zo is Europa

Foto 1. Macedonië, Skopje, Den na nezavisnosta, 8 september © Otto Snoek

Tentoonstelling Europa. What Else? in Nederlands Fotomuseum

archief oud artikel 28 januari 2017 Toerisme Rotterdam, Zuid-Holland Een foto zegt vaak meer dan duizend woorden. Tijdens Europa. What else? in het Nederlands Fotomuseum zijn de verschillende nationaliteiten in Europa vanuit verrassende perspectieven in beeld gebracht. Vergeet even de discussie 'meer of minder Europa' en begin bij het begin: wat is Europa? Annemarie van den Eijkel van het Nederlands Fotomuseum: "Of je nu voor of tegen Europa bent, deze fotografieprojecten laten je zien wat Europa ons heeft gebracht, en hoe belangrijk het is om samen te werken." Ontmoet Nederlandse boeren, feestende tieners in Rome en Françaises die aan de Seine een stokbroodje smeren.

Feest!

Noren die met een vlaggetje in hun hand vrij statisch om zich heen kijken terwijl ze Grunnlovsdag vieren. Een groep losgeslagen Italianen die na een voetbalwedstrijd Italië - Frankrijk in een fontein in Rome in het rond springt. Macedoniërs die zich geheel in de kleuren van hun vlag kleden tijdens hun eigen Independence Day. Elk land viert op z'n eigen manier een feestje, of het nu georganiseerd is of niet. De Nederlandse fotograaf Otto Snoek (1966) legde heel wat van deze culturen vast, en focuste zich daarbij op (groeps)gedrag, kleding en vooral: gezichten. Laat je meenemen in de goudeerlijke foto's en kijk recht in de ogen van de feestende Europeaan. "Het thema van Europa. What Else? is heel actueel, gezien alle ontwikkelingen in Europa", vertelt Annemarie van het Nederlands Fotomuseum. "Het is interessant om te zien wat Europa ons heeft gebracht. We hebben al vijftig jaar vrede, en dat is heel bijzonder voor zo'n klein continent met zoveel landen!"

Parlementje raden

Even geen verhitte discussies of eindeloos lange monologen over het wel en wee van de burger, maar een majestueuze zaal waarin de rust is wedergekeerd. Fotograaf Nico Bick (1964) reisde langs alle parlementen van Europa en legde deze vast terwijl niemand aanwezig was. In deze fotoserie ontdek je dat elk land ook in hun nationale vergaderzalen. Lijkt de Assemblée Nationale in Parijs wel een chique theater, het parlement in Straatsburg is een stuk zakelijker zonder opsmuk. Het parlement van Dublin heeft wel wat weg van een Ierse pub en in Madrid krijg je de hele Spaanse geschiedenis mee. Wie raadt welk parlement bij welk land hoort?

De dag van een Europeaan

Ontmoet de Europeanen van na de oorlog. Franse fotograaf Henri Cartier-Bresson (1908 – 2004) brengt het dagelijks leven van de mens in kaart; de mens die volop aan de toekomst bouwt, maar de oorlog nog niet is vergeten. "Henri Cartier-Bresson is een van de grootste fotografiemeesters allertijden", vertelt Annemarie. "Fotografieliefhebbers moeten dus zeker komen kijken!" De fotoserie De Europeanen leert je zes decennia Europese geschiedenis zânder dat je een geschiedenisboek open hoeft te slaan. Van Parijzenaars die in 1938 aan de oevers van de Seine picknicken tot temperamentvolle Spanjaarden die hun nagels vijlen, en van een Nederlands boeren echtpaar tot een veelzeggend beeld van de Berlijnse muur. Wat gaat er achter deze foto's schuil?

Foto 2. Noorwegen, Oslo, Grunnlovsdag, 17 mei © Otto Snoek

Nieuws - Laatst gewijzigd: 2017-01-27 17:54:08 · Gepubliceerd: 28 januari 2017 - 1232