Maak kennis met de Verslikvis, McFlurry-egel en CERN-marter
5 februari 2017 bijgewerkt: 9 oktober 2018 Natuur Rotterdam, Zuid-Holland Doordat we met z'n allen de natuur steeds meer volbouwen, komen mens en dier steeds vaker met elkaar in botsing. De gevolgen zijn soms desastreus: van een een rat die een schroef in zijn kop krijgt tot een steenmarter die kortsluiting veroorzaakt en een belangrijk project waar 3000 mensen aan werken stillegt. In Het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam val je van de ene verbazing in de andere bij de permanente tentoonstelling Dode dieren met een verhaal.
Een aquarium leegeten
Momenteel bevat de tentoonstelling 'Dode dieren met een verhaal' vijftien dieren, maar het museum houdt de ogen en oren open om de collectie uit te breiden. "We zijn afhankelijk van het toeval en mensen die ons tippen", vertelt Kees Moeliker, directeur van Het Natuurhistorisch Museum. Zo had hij nooit gedacht de Verslikvis aan de collectie toe te kunnen voegen. Het verhaal is op z'n zachtst bizar te noemen. Vorig jaar besloot een 28-jarige man met z'n vrienden een aquarium leeg te eten, gewoon voor de lol. De levende(!) goudvisjes gleden gladjes door de keel naar beneden, maar toen hij een pantsermeerval probeerde door te slikken ging het mis. Als afweermechanisme zette het arme beestje zijn vin uit met als gevolg dat de vis operatief verwijderd moest worden en de (ver)slikker nog een week op de intensive care lag. De vis overleefde het niet. "Het laat zien hoe mens en dier met elkaar botsen, waarbij het drama in dit geval voor beide partijen geldt."
Geëlektrocuteerde marter
Het museum mocht ook de bekende CERN-marter toevoegen aan de tentoonstelling, die inmiddels uit vijftien dieren bestaat. Het roofdiertje van zo'n veertig centimeter lang klom over een hek en belandde midden in een project van het Europese onderzoeksinstituut. De marter elektrocuteerde zichzelf met als gevolg dat de deeltjesversneller in Genève een week werd stilgelegd. Een project waar maar liefst 3000 mensen aan werkten. Een typisch gevalletje van op het verkeerde moment op de verkeerde plek zijn. "We leggen de lat wel hoog, er moet echt een bijzonder verhaal aan kleven wil het een plaatsje in onze eregalerij krijgen."
Gemummificeerde Schroefrat
Eén van de oudste dieren in 'Dode dieren met een verhaal' is de gemummificeerde Schroefrat: een rat met een schroef in zijn kop die op het verkeerde moment werd geraakt door iemand die in een plafond aan het schroeven was. De rat werd al in 1987 gevonden en bewaard in een droge ruimte waardoor het zich tot mummie ontpopte. "Deze man hoorde van onze tentoonstelling en zei 'die past er wel in'; zo kwam het beest bij ons."
De dood in een McFlurry-beker
Hoewel het beeld van een schattig egeltje in een bekertje McFlurry in eerste instantie erg grappig lijkt, is het verhaal erachter schrijnend. En dat is meteen de boodschap die het museum met de tentoonstelling hoopt over te brengen. "Dit is het gevolg van fout gedrag van mensen die hun rotzooi in de natuur weggooien. Mens en dier leven steeds meer in elkaar nabijheid, steeds meer natuur wordt stad en dieren trekken steeds meer naar mensen toe waardoor er meer botsingen ontstaan."
- Wist je dat dit museum een collectie heeft van maar liefst 400.000 dode dieren en planten? Aanrader is ook 'Opgeraapt, opgevist en uitgehakt' waarbij je bijna alle fossielen die Nederland rijk is kunt zien. Van 600 miljoen jaar oude fossielen tot duizend jaar oude mammoeten die uit de zee zijn gevist.
- In de tentoonstelling 'Pure veerkracht' laat Het Natuurhistorisch Museum zien dat de stad ook een interessante en boeiend dieren- en plantenleven kent en leer je hoe planten en dieren zich aanpassen aan door mensen gemaakte omgeving.
Nieuws - Laatst gewijzigd: 2018-10-09 11:56:59 · Gepubliceerd: 5 februari 2017 - 3264