door

De beroemdste vrouw ter wereld: Maria

Foto 1. Maria met kind, atelier Adriaen Isenbrant (naam vervaardiger onzeker), ca 1520, Museum Catharijneconvent, Utrecht.

De bekendste moeder ooit blijft eeuwig populair

archief oud artikel 10 februari 2017 Toerisme Utrecht, Utrecht Iedereen kent haar als de moeder van Jezus, of je nu religieus bent of niet. En nog steeds is ze overal: in kunst, in liedjes en in prullaria op kleedjes op de rommelmarkt. Maria is misschien wel de beroemdste, meest invloedrijke en sowieso de meest afgebeelde vrouw ter wereld. Bekijk in de Maria tentoonstelling in Museum Catharijneconvent Maria's in alle soorten en maten. Waarom blijft 's werelds bekendste tienermoeder toch zo fascineren? Gastconservator Irene Constandse: "Maria is het ultieme moedersymbool. Ze staat voor geborgenheid in roerige tijden."

Van oermoeder tot internetmadonna

Irene Constandse, gastconservator van de tentoonstelling Maria in Museum Catharijneconvent, vertelt waarom we toch zo in de ban van Maria zijn: "Maria verbindt ons met iets hogers, ook al weten we niet altijd precies met wat." Toch ziet iedereen Maria weer anders en dat zie je ook terug in de tentoonstelling: Maria kent vele gezichten. Constandse: "Dit heeft te maken met verschillende religieuze stromingen. In het oosters christendom wordt Maria afgebeeld als exotische koningin. Koninklijk, compleet met purperen mantel. Terwijl ze in het westers christendom juist heel menselijk wordt afgebeeld, als blanke moeder met een kind op schoot." Volgens Constandse ligt dat ook aan de tijd waarin het kunstwerk werd gemaakt en welke stijl toen populair was. De tentoonstelling laat heel mooi klassieke én moderne Maria's zien. "Tegenover een wand vol klassieke Maria's in stolpen met rozen hebben we een hele wand met internetmadonna's. Maria's in alle vormen en kleuren die je kunt bedenken. Er is zelfs een gothic Maria."

Klassieke en moderne muze

Behalve vele gezichten, kent Maria ook vele gedaanten. Bekijk schilderijen, beeldjes, souvenirs uit bedevaartsoord Lourdes en video's van de Maria Bidtocht in Den Bosch. Een absolute must see is de Roosenkrans van Maria Roosen. Een zelfportret in de vorm van een rozenkrans van wel zeven meter lang. En natuurlijk is er muziek: van het oude Ave Maria tot nieuwere versies van Aretha Franklin en Beyoncé. Gastconservator Constandse: "Maar geen Like A Virgin, dat is een andere Madonna en dat gaat heel ergens anders over." Het is wel duidelijk dat Maria een belangrijke muze is voor kunstenaars, nu nog. Zo maakte kunstenaar en designer Jan Fabre een jurk voor Maria, gemaakt van kevers. In Egypte het symbool voor leven in het hiernamaals. Een van de topstukken van de tentoonstelling, volgens Constandse. "Net als de kunstwerken van Rubens en Rembrandt. Die mix van modern en klassiek maakt de tentoonstelling spannend. Het is een totaalervaring."

Wat betekent Maria voor jou?

Je ziet verschillende hoofdstukken uit het leven van Maria terug. En dat is nou precies waarom Maria zo'n tijdloos populaire dame is. Constandse: "Ze is heel herkenbaar en menselijk. Ze heeft vreugde meegemaakt, maar ook veel verdriet. Ze heeft een 'echt' leven gehad. Ze is voor veel mensen veel toegankelijker dan Christus." Dat zien we terug in filmpjes waarin mensen vertellen over hun persoonlijke band met Maria. Schrijver Gerard Reve (1923-2006) vertelt in een video bijvoorbeeld hoe dol hij op Maria is en dat hij soms bonbons voor haar meeneemt in plaats van kaarsjes. "Sommigen denken dat Maria een goed woordje voor ze kan doen bij God. Voor anderen betekent Maria thuis zijn, iemand waar je je geheimen bij kwijt kan." Het museum hoopt dat mensen gaan nadenken over wat ze hebben gezien. Constandse: "Dat ze denken: 'wat heb ik er nou mee?' Het kan ook zijn dat je niets met Maria hebt, maar de kunstwerken wel heel mooi vond. Wij nemen zelf geen standpunt in. We laten mensen dingen zien en daar kun je als bezoeker zelf over nadenken."

De tentoonstelling Maria is vanaf 10 februari tot en met 20 augustus te zien in Museum Catharijneconvent.
Foto 2. Maria met kind, Pieter Fransz- de Grebber, 1632, Gemeentemuseum Jacob van Hoorne, Weert.
Foto 3. Roosenkrans, Maria Roosen, 2008-2016, courtesy the artist, Galerie Fons Welters, Amsterdam and Roberto Polo Gallery, Brussel.
Foto 4. Links: 'Modello' voor de Tenhemelopneming van Maria, Peter Paul Rubens, ca 1622-1625, Mauritshuis, Den Haag. Rechts: Maria met kind, in bloemenkrans, Jan Anton van der Baren, ca 1650, Museum Catharijneconvent, Utrecht.
Foto 5. Pauw (met verbeelding van Maria), Marc Mulders, 2007, Particuliere collectie, foto Studio Van Dusseldorp, Tilburg.
Foto 6. Links: Mur de la Montée des Agnes, Jan Fabre, 1993. Rechts: Vrouw met kind aan de borst, vermoedelijk de aard- en vruchtbaarheids godin Odudua, Nigeria, 1959, Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen.

Nieuws - Laatst gewijzigd: 2017-08-11 12:23:48 · Gepubliceerd: 10 februari 2017 - 5973

Activiteiten Museum Catharijneconvent

Nu te bezoeken

In de ban van de middeleeuwen


Haal vanaf 18 oktober je hart op aan middeleeuwse pracht uit Kasteel De Haar, kasteel Huis Bergh en Museum Catharijneconvent. De adembenemende kunstcollecties ontstonden vanaf de negentiende eeuw...