door

Paleis Het Loo met kids: dit is er allemaal te doen

Foto 1. Lekker een dagje met de kids naar Paleis Het Loo. Foto: Redactie DagjeWeg.NL

Spelenderwijs het riante 'optrekje' van de Oranjes verkennen

archief oud artikel 21 mei 2017 Toerisme Apeldoorn, Gelderland Een dagje uit met kinderen naar Paleis Het Loo, de plek waar de Oranjes 300 jaar lang woonden en werkten. Het is misschien niet het meest doorsnee uitstapje om een kind mee naartoe te nemen, maar nadat we zelf de proef op de som namen, bleek het een hit! De redactie van DagjeWeg.NL bezocht het paleis in Apeldoorn samen met een tweejarige, een vijfjarige en een negenjarige. Een superleuke speurtocht, het paleis in speeltuinvorm, het kinderatelier en de hoeden van onze voormalige koningin Beatrix. We kwamen tijd tekort!

Op pad met de paleishond

"Heb je je speurneus op?", grapt de medewerker achter de kassa van Paleis Het Loo. Hij heeft ons net verteld dat we na binnenkomst bij de kiosk een leuke speurtocht kunnen ophalen. Daar hebben de vijfjarige Naomi en negenjarige Rebecca wel zin in. Onze peuter van twee vindt het allemaal wel best en hobbelt gezellig mee. Bij de kiosk krijgen we twee verschillende speurtochten mee. De speurtocht met paleishond Cricket is geschikt voor kinderen van 4 tot en met 7 jaar en de speurtocht van paleishond Hector is speciaal voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar. Het is geen toeval dat juist een hond ons rondleidt: de Oranjes waren namelijk dol op honden! Eenmaal bij de stallen aangekomen, beginnen de eerste opdrachten. Vragen over het favoriete paard van koning Willem-Alexander, een geheimzinnige sleutel en over een race-autootje, gebouwd door vader prins Claus, passeren de revue. Na ongeveer een uur verplaatsen we ons naar het paleis, de plek waar het natuurlijk allemaal om draait. Ondertussen tellen we onze voetstappen, een andere opdracht van paleishond Cricket.

Een echte prinsessenkamer

De ruimtes in het paleis zijn in één woord te omschrijven als adembenemend. Het is alsof we letterlijk zijn teruggereisd in de tijd. De kamers van koningen en koninginnen, prinsen en prinsessen stralen weelde en luxe uit. Een prachtig hemelbed in barokstijl, een gigantische speelkamer waar ooit een prinsesje speelde, riante eetkamers en huiskamers. Het idee dat hier ooit vorsten leefden en werkten is bijna surreëel. Hoewel de ruimten allemaal open zijn, is er wel een lijntje gespannen zodat we niets kunnen aanraken. Dat lijntje kun je beter niet passeren, want dan gaat het alarm af. Een klein stressmoment ontstaat als onze tweejarige doodleuk onder het lijntje doorloopt en recht op een van de bedden af rent. De beveiliging fluit haar gelijk terug. En tot onze opluchting luistert ze nog ook. Na het zweet van ons voorhoofd te hebben geveegd, vervolgen we onze ontdekkingsreis door het paleis op zoek naar de kamers waarbij we een opdracht moeten uitvoeren. Zo staan we voor een groot schilderij, op zoek naar een gerestaureerd stuk, tellen we de spiegels aan het plafond in de volgende kamer en zoeken we de verschillen tussen een enorm hemelbed met tierelantijnen en de getekende variant op de speurtocht. Bij iedere opdracht wordt een letter gegeven die uiteindelijk een woord vormen. En bij het goede antwoord wacht er aan het einde van de speurtocht een verrassing. Daar zijn de meiden wel voor te porren.

Een koets als wip

Een paar uur later hebben we het gigantische paleis van begin tot eind verkend en alle antwoorden van de speurtocht verzameld. "Nu wil ik graag naar de supermooie paleistuinen, die zag ik net vanuit het raam in het paleis", aldus Rebecca. We genieten van prachtig aangelegde paden, groen, bloemen en fonteinen. Op een bankje peuzelen we onze zelf meegebrachte snacks op. Overigens hoef je die niet per se zelf mee te nemen want er is ook een aantal restaurants. In de Koningin Wilhelminazaal is het zelfs mogelijk voor kinderen om te high-teaën. Wellicht leuk voor een volgende keer. We gaan nog even langs in kinderatelier waar zelfstandig geknutseld kan worden en besluiten ons bezoek in Speelpaleis Het Loo, een speeltuin helemaal in vorstelijke stijl met een koets als wip, een gigantisch houten paard en een lange glijbaan vanuit het 'raam' van het paleis. Na vijf uur lang te hebben rondgestruind door de stallen, de paleistuinen en natuurlijk het paleis zelf, is het tijd om naar huis te gaan, want het is bijna sluitingstijd. Stiekem zouden we nog best langer willen blijven.

Foto 2. Koninklijk spelen in de speeltuin van Paleis Het Loo. Foto: Redactie DagjeWeg.NL.
Foto 3. Samen opdrachten doen in het paleis. Foto: Redactie DagjeWeg.NL.
Foto 4. Met de speurtocht in de hand struinen we door het paleis. Foto: Redactie DagjeWeg.NL.
Foto 5. In de paleistuinen kijken we onze ogen uit. Foto: Redactie DagjeWeg.NL.
Foto 6. Van welke vorst(in) was deze slaapkamer? Foto: Redactie DagjeWeg.NL.
Foto 7. Even knutselen in het kinderatelier, vlak bij de stallen. Foto: Redactie DagjeWeg.NL.
Foto 8. Een koets als wip in de speeltuin van Paleis Het Loo. Foto: Redactie DagjeWeg.NL.

Reportage - Laatst gewijzigd: 2018-01-08 09:58:17 · Gepubliceerd: 21 mei 2017 - 2645

Dit past bij 'Paleis Het Loo met kids: dit is er allemaal te doen'