'Europa-museum' is een huis van oorlog en vrede
archief oud artikel 10 mei 2017 Cultuur Brussel, Brussel Op een steenworp afstand van het Europees Parlement is het Huis van de Europese Geschiedenis geopend. Dit museum neemt je mee door - hoe verrassend - de geschiedenis van Europa. Een stoomhamer uit de Industriële Revolutie, een telegraaf, merktekens voor gevangenen uit concentratiekamp Dachau, spotprenten uit de Koude Oorlog, de laatste speech van de Roemeense dictator Ceausescu: een bezoek aan dit museum is een aanrader als je vroeger niet hebt opgelet bij geschiedenis. Ook zet het je aan het denken over Europa als eenheid. Wat bindt ons samen, hoe ziet de toekomst eruit? Zelfs Brexit-stembriefjes zijn aanwezig. Nog een voordeel: de toegang is gratis.
Zie, hoor, voel en ruik Europa
In het Huis van de Europese Geschiedenis maak je een reis door de tijd aan de hand van duizend objecten uit ruim tweehonderd verschillende Europese musea, van de oudheid tot nu. Je ziet een kolossale stoomhamer uit Londen, schilderijen van Franse bourgeoisie-tafereeltjes, een grafsteen voor de 'naamloze soldaten' uit de Eerste Wereldoorlog en het plan van aanpak van de Gotthardtunnel. Europa komt voorbij in al haar facetten; de focus ligt echter op de twintigste eeuw, de tijd van de gruwelijke wereldoorlogen, verdeeldheid én wederopbouw.
Bij Europa thuis
De tijdelijke tentoonstelling Interacties is, zoals de naam al doet vermoeden, lekker interactief. Hier dwaal je door een Europees huis waar je in een keuken, kantoor, woonkamer, bibliotheek, speelruimte en slaapkamer op zoek gaat naar het verhaal achter dagelijkse gebruiksvoorwerpen uit verschillende Europese landen. Tik een gerecht aan op de eettafel en je ziet in een filmpje hoe deze maaltijd is ontstaan. Op de slaapkamer kruip je in een hemelbed en luister je naar sprookjes die door heel Europa worden verteld.
Locatie van het Huis van Europese Geschiedenis
Alleen de locatie van het Huis van de Europese Geschiedenis is al een bezoekje waard. Het museum bevindt zich in het prachtige gerenoveerde Eastmangebouw in het Leopoldpark, dat in de twintigste eeuw werd gebruikt als tandheelkundige kliniek voor kansarme kinderen. In de wachtruimte bewonder je nog steeds de kleurrijke schilderijen van fabelachtige dieren van de Franse schrijver Jean de la Fontaine. Ook in het park rondom het museum kun je heerlijk ontspannen. Plan een picknick in de open lucht of wandel langs de vijver.
Nieuws - Laatst gewijzigd: 2017-09-15 08:40:50 · Gepubliceerd: 10 mei 2017 - 774