door

ReptielenZOO SERPO na 8 jaar weer open

Foto 1. Een schildpad uit de collectie van ReptielenZOO SERPO. Foto: ReptielenZOO SERPO.

"Krokodillen en slangen hebben ook gevoel"

archief oud artikel 21 mei 2017 Opmerkelijk Rijswijk, Zuid-Holland Giftige cobra's, de grootste adder van Afrika, leguanen, een Cubaanse krokodil en talloze andere reptielensoorten, amfibieën en geleedpotigen. Ze hebben allemaal hun thuis gevonden ReptielenZOO SERPO: dé plek om alles te leren over reptielen. Na acht jaar gesloten te zijn geweest, gaat het reptielencentrum dit jaar opnieuw open voor publiek, op een gloednieuwe locatie in Rijswijk die minstens drie keer zo groot is. "Het wachten is nu op de laatste vergunningen en dan hopen we tegen de zomer open te zijn", vertelt eigenaar Walter Getreuer trots. SERPO is tijdelijk gesloten tot nader bericht.

Klein jongetje vangt giftige adder

Walters fascinatie voor reptielen begon op zijn achtste. "Toen ving ik mijn eerste slang, een adder in Ermelo. Omdat adders giftig zijn, moest ik hem van mijn vader wegdoen. Achteraf geef ik hem daar wel gelijk in", lacht Walter. Het was de start van een hobby die ongekende vormen aannam en uiteindelijk leidde tot ReptielenZOO SERPO. "Het aantal reptielen dat ik in mijn kindertijd mocht houden was evenredig met mijn behaalde schoolcijfers. Als het wat slechter ging, mocht ik minder reptielen houden." Inmiddels is hij 62 en honderden slangen, schildpadden, leguanen, krokodillen en spinnen rijker. De zoo zal in verschillende fasen opengaan. "In de eerste fase openen we de benedenverdieping met zo'n 75 diersoorten, voornamelijk uit Afrika, Amerika en Azië. In de tweede fase komen daar dieren uit Europa en Australië bij." Extra bijzonder zijn onder anderen de Cubaanse krokodil, de albinocobra en de gabonadder. Laatstgenoemde is de grootste adder van Afrika.

Een megagroot reptielencentrum

Eigenlijk wacht Walter al acht jaar op de heropening. In 2009 moest de reptielenzoo haar locatie in Delft noodgedwongen sluiten vanwege de aanleg van de spoortunnel. Sindsdien probeerde de reptielenliefhebber tevergeefs een andere locatie voor zijn dieren te vinden. Maar dit bleek lastiger dan gehoopt, onder andere vanwege de kredietcrisis, problemen om een banklening te krijgen en omdat niet iedere gemeente bereid was honderden reptielen te huisvesten. "Zodra het woord slang ergens valt, is er koudwatervrees, dat is altijd al zo geweest." Gelukkig wilde de gemeente Rijswijk de dieren wel als nieuwe inwoners verwelkomen. "Binnen een week gingen ze akkoord en kregen we medewerking van de bank." De dieren gaan er qua ruimte flink op vooruit aangezien de nieuwe locatie (een voormalige drukkerij) een oppervlak van 4500 vierkante meter heeft. Op de oude locatie was dit slechts 1250 vierkante meter. Omdat SERPO geen subsidie krijgt maakt Walter alle verblijven zelf, samen met een klein team medewerkers en vrijwilligers.

Reptielen in religie

Wat reptielen volgens Walter zo interessant maakt is dat ze zich altijd en overal hebben weten te redden: zeeën, land en lucht. "En het is interessant hoe mensen met ze omgaan. Zo zijn er nog steeds plekken op aarde waar reptielen vereerd worden. In het oude Egypte was er een krokodillengod met de naam Sobek en in het hindoeïsme zie je dat de god Shiva met cobra's wordt afgebeeld, omdat ze geloven dat slangen het eeuwige leven hebben. Al die mythes en verhalen vertellen we bij SERPO aan onze bezoekers." Daarnaast zijn alle verblijven gericht op de beleving van de bezoeker. Door bijvoorbeeld Afrikaanse kunst op de verblijven van de Afrikaanse dieren te plaatsen, waan je je even in Afrika en even verderop beland je opeens in een slangentempel. "We bieden mensen een persoonlijke benadering, zo mogen ze bijvoorbeeld ervaren hoe een slangenvel aanvoelt of de schedel van een krokodil."

De stiefmoeder-reputatie van reptielen

Volgens Walter hebben reptielen last van een 'stiefmoeder-reputatie'. "De reputatie is over het algemeen slecht, ten onrechte. Reptielen hebben ook emoties. Zo zie je bij krokodillen dat ze duidelijk hun verzorger herkennen en dat wanneer hij ziek is voorkeur voor een bepaalde medewerker heeft. Ook bij slangen merk je dat ze, ondanks dat ze in de natuur solidair leven, soms schuw wegkruipen en hun emoties per dag verschillen. Ik doe al 35 jaar mijn best om ze een betere reputatie te bezorgen, maar het grootste probleem is dat ze niet aaibaar zijn. Als er een ree gevonden wordt, vraagt niemand 'Hoe maak je daar soep van?', maar bij slangen en schildpadden wel. Reptielen hebben recht op net zoveel aandacht als aaibare dieren."

Lang gekoesterde droom

Samen met zijn bevlogen vrijwilligers, medewerkers en stagiaires staat Walter te popelen om zijn lang gekoesterde droom te verwezenlijken. "Zodra de laatste vergunning op de mat ligt, gaan we open. Ik hoop in ieder geval voor de zomer open te zijn, sowieso dit jaar!"

Leuke weetjes over ReptielenZOO SERPO

  • De slangen van SERPO leveren gif aan de Universiteit van Leiden.
  • Walter Getreuer geeft cursussen aan douanepersoneel en politiemensen over hoe zij bijvoorbeeld kunnen herkennen of tasjes, sleutelhangers en riemen die Schiphol binnenkomen gemaakt zijn van bedreigde diersoorten.
  • SERPO biedt ook asiel aan reptielen, amfibieën en geleedpotigen die opvang nodig hebben.
Foto 2. Een Cubaanse krokodil. Foto: ReptielenZOO SERPO.
Foto 3. Naast reptielen, zoals deze groene leguaan, beschikt SERPO ook over amfibieën en geleedpotigen. Foto: ReptielenZOO SERPO.
Foto 4. Een zeldzame albinocobra. Foto: ReptielenZOO SERPO.
Foto 5. Giftige Prairieratelslang uit Noord-Amerika. Foto: ReptielenZOO SERPO.
Foto 6. De buitenkant van het gigantische SERPO dat dit jaar opengesteld wordt voor publiek. Foto: ReptielenZOO SERPO.

Nieuws - Laatst gewijzigd: 2018-09-27 08:54:12 · Gepubliceerd: 21 mei 2017 - 7418