Over reptielenbaby's en het nut van spinnen
6 juli 2017 bijgewerkt: 18 januari 2022 Natuur Vlissingen, Zeeland Vanachter het glas kijken de oogjes van een python ons priemend aan. Even later staan we oog in oog met vijf wateragamen tegelijk. Zouden ze doorhebben dat we kijken? De redactie van DagjeWeg.NL bracht een bezoekje aan Reptielen Zoo Iguana in Vlissingen en ontmoette chillende schildpadden, een nogal blije brilkaaiman en spinnen ter grootte van een hand. Kijk mee en plan jouw bezoekje aan de reptielenzoo, want âh wat is dit bijzonder!
Welkom in de tropen
Meteen valt de tropische sfeer ons op. Overal staan palmbomen, langs de wand staan stoelen van bamboe en er klinkt vanuit een kamer een tropisch muziekje. Het blijkt uit de 'Filmkamer' te komen, waar non-stop een video draait over reptielen. We werpen een blik naar binnen, maar beginnen al snel aan onze ontmoeting met de echte dieren. In de volgende ruimte staan vitrines vol takken, groene bladeren, zand en stenen: de ideale omgeving voor reptielen. Ergens in een hoekje ligt een bewegingsloze slang opgerold. Op een bordje lezen we dat slangen vooral muizen, ratten en zelfs konijnen eten. Ãls ze eten, want volgens Ad Blom van Reptielen Zoo Iguana is dat niet vanzelfsprekend. "Sommige slangen eten niet, uit onvrede met bijvoorbeeld het verblijf. We hebben een slang gehad die 2 jaar en 36 dagen niks heeft gegeten. Het bleek dat hij de vierkante bak miste waarin hij woonde vââr hij hier kwam. Sowieso is het eetgedrag van slangen anders dan bij mensen: waar mensen kunnen eten tot ze erbij neervallen, is 'genoeg' voor slangen ook echt genoeg."
Reptielen met een karakter
Sommige vitrines lijken wel een zoekplaatje, zo goed zijn de dieren verstopt. Een leguaan likt met zijn tong langs zijn lippen terwijl hij ons aankijkt – alsof hij ons rauw lust. Opeens blijkt dat er vijf felgroene Chinese wateragamen gewoon vlakbij het glas staan. Ze kijken ons argwanend aan. Sorry, hebben we iets fout gedaan? De meeste dieren lijken haast een persoonlijkheid te hebben met hun alerte hoofdje en felle blik – behalve de schildpadden, die liggen gewoon te relaxen onder de warmtelampen. De berg platgestampte sla verraadt wel dat ze lekker kunnen eten.
Complete duisternis
Een van de spannendste ruimtes in de reptielenzoo is toch wel echt die van de 'nachtdieren'. We lopen twee deuren door en komen in een volledig donkere ruimte terecht; het enige licht dat te zien is, komt van het roodverlichte aquarium. De dieren lijken wel in slow motion te zwemmen, er hangt een bepaalde magie omheen. Een soort minikrokodilletje met veel franjes aan z'n bek, een zogeheten matamata, doet ons beseffen dat we misschien toch wel niet zo graag in de zee zwemmen. We lachen nog even om een kikkertje dat aan de ruit zit vastgekleefd maar verlaten de donkere ruimte ook alweer snel - terug naar het daglicht.
Het nut van spinnen
Net nu we dachten dat het niet enger kon, komen we in de spinnenkamer terecht. Vogelspinnen in alle soorten en maten kijken ons vanuit hun hokjes aan. Van de witknie schrikken we hardop: wat een enorm beest! Gelukkig beweegt hij niet, anders zouden we nâg banger zijn. Even dachten we dat de hokken heel lang niet schoongemaakt waren, vanwege alle spinnenwebben. Een paar seconden later valt het kwartje: spinnenwebben. Duh. Ad vertelt dat spinnen hele nuttige beesten zijn. Rekensommetje: "Spinnen eten jaarlijks 7,5 keer het lichaamsgewicht van alle mensen op aarde aan insecten. Als er geen spinnen zouden zijn, zou het huidige aantal insecten binnen een maand verdubbeld zijn! We zouden onze groentes en fruit niet meer kunnen beschermen tegen de insecten en ook dieren als runderen zouden sterven." Ook vertelt Ad doodleuk dat er in een gemiddeld huishouden zo'n 105 verschillende soorten spinnen leven. Sâârten ja, geen aantal… Gewoon maar niet verder over nadenken.
De babykamer en de grootste krokodil ooit
De rest van ons bezoek brengt ons langs wandelende takken, schorpioenen, hagedissen en een brilkaaiman die ons lachend aan lijkt te kijken. In een speciale 'babykamer' liggen allerlei slangeneieren in een couveuse (ja, echt) en er lopen pasgeboren mini-hagedisjes rond. Schattig! Even verderop staan er replica's van de grootste dieren in hun soort uitgestald – een krokodil van een paar meter lang ("Als deze z'n kiezen op elkaar zet, lijkt het alsof er stalen kluisdeuren dichtgaan!"), een schildpad die opeens niet meer zo schattig is en een wand met daarop de grootste slangen per continent getekend. Europa is met de twee meter lange esculaapslang de loser; Azië wint ruimschoots met de netpython van tien meter lang. Een wonderlijke afsluiting van een leuk en verwonderend bezoek aan de reptielenzoo!
Leuke uitjes in Zeeland
- Lees de tips voor een dagje Vlissingen;
- Bekijk de 5 uitjes in Zeeland die je niet mag missen;
- Op pad met kinderen? Klok’uus is de leukste speelschuur van Zeeland en Berkenhof Tropical Zoo is een jungle, dierentuin en speeltuin ineen;
- Van poeptoeter tot haargroeihelm: in Zeeuws-Vlaanderen staat Bizarium, het meest bizarre museum van Zeeland. Lees meer over Bizarium.
Reportage - Laatst gewijzigd: 2022-01-18 10:39:11 · Gepubliceerd: 6 juli 2017 - 14972