Over dode kikkers met stuiptrekkingen en de allereerste waterkoker
archief oud artikel 24 juli 2017 Wetenschap Haarlem, Noord-Holland Wat gebeurt er als je elektrische schokken toedient aan een dode kikker? En hoe zagen de eerste waterkokers, strijkijzers en stofzuigers eruit? In samenwerking met twee Engelse musea nam het Teylers Museum onze relatie met elektriciteit onder de loep met als resultaat Alles elektrisch: een prachtige tentoonstelling die laat zien hoe bijzonder elektriciteit is! Alles elektrisch is van 25 juli tot en met 7 januari 2018 in het Teylers Museum te bewonderen en zowel leuk voor kids als volwassenen.
Van barnsteen tot de eerste stofzuiger
Tijdens een bezoek aan de nieuwe tentoonstelling in het Teylers Museum word je meegenomen in de wereld achter elektriciteit, hoe deze ontdekt werd en hoe er toepasbare apparaten door zijn ontstaan. Leer over de eerste vonkjes die ontstonden door wrijving met barnsteen en bekijk een replica van de grote elektriseermachine in het gloednieuwe Lorentz Lab. Deze machine werd in 1784 gebouwd in opdracht van de toenmalige museumdirecteur en wetenschapper Martinus van Marum. Daarnaast barst Alles elektrisch van de leuke consumentenspullen uit de jaren twintig en dertig. Dit varieert van waterkokers en wasmachines tot de allereerste stofzuigers. En dan beland je opeens in de jaren zestig en zeventig waar in de alternatieve kringen het besef ontstond dat we niet oneindig stroom kunnen verbruiken en de Amsterdamse provo Luud Schimmelpennink de witkar bedacht, een tweepersoons driewielig elektrisch voertuig.
Dode kikker met stuiptrekkingen
De tentoonstelling zit vol met filmpjes die leuke verhalen vertellen over elektriciteit. Zo zie je bijvoorbeeld hoe in Parijs tijdens de wereldtentoonstelling voor het eerst elektriciteit werd toegepast en hoor je alles over de energiezuinige woestijnstad Masdar City. Zelfs de laboratoriumspullen van de bekende wetenschapper Luigi Galvani staan tentoongesteld. Galvani was ook degene die ontdekte dat je de poten van dode kikkers kunt laten stuiptrekken met behulp van elektriciteit. Hoe hij dat precies deed? Ook dat hoor je in de tentoonstelling. Leuk weetje: het boek Frankenstein van de Engelse schrijfster Mary Shelley is geïnspireerd op de ontdekking van Galvani.
Hoe elektriciteit op de markt kwam
Bewonder ook de levensgrote installaties van kunstenaars John Gerrard, Bill Morrison en Camille Henrot te zien op locaties in het museum die normaal niet voor het publiek geopend zijn: het Tuinlab, de Gehoorzaal en de Grote Herenkamer. Zij geven hun interpretatie op de relatie tussen mens en elektriciteit. Je ziet dierproeven, de rol van elektriciteit in ruimtestations en oude animatiefilmpjes over elektrische consumentenspullen. Rondom het thema elektriciteit organiseert het Teylers Museum dagelijks activiteiten. Zo kun je proefjes doen, zelf schokjes opwekken en zijn er leuke speurtochten en workshops te doen.
Dit is er nog meer leuk in Haarlem
- Breng een bezoek aan Museum Het Dolhuys.
- Kom ultiem ontspannen in de privésauna van Spa Bada.
- Drink een biertje in Haarlems oudste café.
Nieuws - Laatst gewijzigd: 2022-12-20 16:36:28 · Gepubliceerd: 24 juli 2017 - 1443