door

Dagje strand in hartje stad: stadsstranden in Nederland

Foto 1. Leuke Nederlandse stadsstranden voor een vakantiegevoel in eigen land. Foto: Pexels.com, CC0 License.

Zon, stad en strand!

21 juli 2024 bijgewerkt: 25 juli 2024 Toerisme Landelijk Stukje fietsen door het centrum en hupsakee, lekker relaxen op het stadsstrand. Wij zetten utopische stukjes eiland in grote steden voor je op een rij. Allemaal in hartje stad - voor die in Amsterdam moet je even de pont naar Noord pakken (maar het is het waard).

Zonnebaden in hartje Groningen

GRONINGEN - Ooit uitgeroepen tot een van de leukste stadsstranden door Lonely Planet: Stadsstrand Groningen. In eerste instantie een tijdelijk initiatief voor een event, maar nu een permanente trekpleister voor zonaanbidders en waterratten. Je kunt er zwemmen, maar je mag er absoluut niet duiken. Er staan her en der picknicktafels maar neem zelf een stoeltje of handdoek mee als je echt verzekerd wilt zijn van een plekje op het strand. Het kan er namelijk flink druk worden! Leuk: je kunt er schaken, tafeltennissen en jeu-de-boulen. Als het mooi weer is, staat er een caravanbar vol drankjes, snacks, smoothies en ijsjes.

Eilandgevoel aan het IJ

AMSTERDAM - Een relaxt vakantiegevoel midden in Amsterdam. Je moet er wel even het pontje voor pakken, maar dan krijg je er ook een hoop voor terug. Bij Pllek op de NDSM-werf in Amsterdam-Noord zit je op een strandje met uitzicht over het IJ. Hier kom je helemaal tot rust. Voed je ziel met een yogasessie op zondagochtend of voed je lichaam met het vega- en veganvriendelijke menu. Pllek staat bekend om z'n lekkere groentes, maar je kunt er ook terecht voor een burger of een visje. Met je voeten in het zand genieten van livemuziek, cocktail erbij, de zon die langzaam in het IJ zakt... Het maakt het eilandgevoel compleet!

Strand Oog in Al

UTRECHT - Dé place to be als het kwik in Utrecht stijgt: Strand Oog in Al (SOiA). Met je voeten in het gras turen naar de voorbijvarende boten, een verkoelend drankje in de hand – en een borrelplank is onderweg. Neem gerust je kinderen mee, zij vermaken zich wel in de speeltuin. Ook op doordeweekse dagen is SOiA geopend – heerlijk om neer te ploffen op je vrije dag. Hier wil je voorlopig niet meer weg!

Flaneren in Vlaardingen

VLAARDINGEN - Vanuit Vlaardingen zit je ook binnen niet al te veel tijd aan de kust, toch is het wél zo lekker om ook in de stad zelf strandvitaminen te kunnen opsnuiven. En dat doe je bij Het Stadsstrand, in de zomer tot eind september van woensdag tot zondag geopend. Als het niet regent dan, en als de locatie niet is afgehuurd. Bestel een drankje – bestudeer zeker ook even de cocktailkaart! – met een bittergarnituur of 'Parmezan fries' on the side. De hele zomer worden er ook allerlei evenementen en optredens georganiseerd, houd dus de agenda in de gaten.

Voeten in het Zwolse zand

ZWOLLE - Bij Blue Bayou schijnt altijd de zon. In ieder geval figuurlijk: hier kun je terecht voor ontspanning, lekkere drankjes, livemuziek en een heerlijk zomerse menukaart. Met ook hier regelmatig zonnige evenementen, van silent disco tot salsadansen. Feestje vieren met een grote groep? Dan is het dakterras af te huren. Verder is reserveren niet mogelijk, maar er is doorgaans wel plek. Met die zomer in Zwolle zit het wel snor!

Meer uitstapjes aan de kust

Foto 2. Ervaar het ultieme strandgevoel, maar dan in de stad. Foto: Redactie DagjeWeg.NL.

Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2024-07-25 11:42:39 · Gepubliceerd: 21 juli 2024 - 5187