Lichtjesroute 2017: fiets of wandel langs honderden lichtjes
archief oud artikel 15 september 2017 Cultuur Eindhoven, Noord-Brabant Sint Joris en de Draak, lichtgevende klaprozen (poppies) ter nagedachtenis van alle gesneuvelde soldaten in de Tweede Wereldoorlog en een magische smurfenvijver. In Eindhoven, dé lichtstad van Nederland, branden van maandag 18 september tot en met zondag 8 oktober 2017 honderden lichtjes tijdens de 33e editie van de Lichtjesroute Eindhoven. De route van maar liefst 22 kilometer lang neemt je mee op een magische tour door de buitenwijken en de binnenstad van Eindhoven en is op elk punt te starten met de fiets, auto of te voet.
Een magische smurfenvijver
Zo'n 400 prachtige ornamenten en een vijftigtal metersgrote projecten kom je tegen als je de Lichtjesroute Eindhoven fietst of wandelt. Lichtgevende klaprozen, piraten, sprookjes, dieren, smurfen, sterrenbeelden, muziekinstrumenten en als klap op de vuurpijl een nieuw project: Joris en de Draak. "Ter ere van het honderdjarig bestaan van het Sint Joriscollege Eindhoven hebben we een groot project gemaakt van 6 meter breed en 7,5 meter hoog van Joris en de Draak", vertelt Tits Bongers namens de organisatie. Al ruim dertig jaar zet hij zich in samen met tientallen andere vrijwilligers om de Lichtjesroute ieder jaar weer tot een succes te maken. "Voor kinderen is vooral de smurfenvijver aan het Hendrik de Keyzerplein een grote trekpleister. We zien zelfs kinderen iedere avond terugkomen speciaal om de smurfenvijver te bekijken."
Een kaarsje voor oorlogsslachtoffers
Om de route op z'n mooist mee te maken adviseert de organisatie om tussen 19:00 uur en 22:30 uur mee te doen. Op vrijdag en zaterdag is de route een uurtje langer toegankelijk. Alle ornamenten en lichtgevende projecten slaan terug op het thema herdenking en vrijheid. Zo zie je lichtgevende eretekens van de Airborne die wordt herdacht, lees je onderweg verschillende dichtregels en hangt er een schilderij langs de route waarop een opa samen met zijn kleinkinderen de invasie bekijkt." Ook luchtigere onderwerpen zoals een eerbetoon aan Philips en een lichtgevende Cupido die z'n vriendinnetje met pijlen bestookt, passeren de revue. De route is ontstaan door de bevrijding van Eindhoven die op 18 september 1944 plaatsvond. In 1945 zag men het als taak om de gevallenen te herdenken door in eerste instantie een kaarsje voor het raam te plaatsen. Met de komst van de gloeilamp werd dit kaarsje al snel vervangen door een lamp. "Daarna werden mensen creatief en maakten ze kleine figuurtjes, die later zijn uitvergroot door buurtverenigingen waardoor de projecten steeds groter en meer werden", vertelt Tits. In de afgelopen dertig jaar heeft hij de Lichtjesroute zien uitgroeien tot een steeds groter en spectaculairder evenement dat vandaag de dag maar liefst 200.000 bezoekers trekt.
Bevrijdingsvuur van Bayeux naar Eindhoven
De Lichtjesroute wordt op maandagavond 18 september officieel geopend met een groot defilé met oude voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog. En het bevrijdingsvuur wordt dan rond de klok van 19:00 uur de stad binnengedragen. Dit vuur wordt jaarlijks met de fiets opgehaald uit de Franse stad Bayeux waar Eindhoven een vriendschapsband mee heeft. "Het is een hele happening waarbij zo'n 60 Ã 70.000 mensen meelopen, waaronder ook veteranen."
Handige weetjes over Lichtjesroute Eindhoven
- De Lichtjesroute in Eindhoven is tussen maandag 18 september tot en met zondag 8 oktober iedere avond toegankelijk tussen 19:00 uur en 22:30 uur. Op vrijdag en zaterdag blijven de lichtjes tot 23:30 uur branden.
- De route loopt in een cirkel en kan in elk deel van de stad worden gestart. Je kunt dus besluiten om gewoon een gedeelte van de route te lopen of fietsen.
- De nieuwe routekaart voor de Lichtjesroute is gratis te downloaden via de website van Lichtjesroute Eindhoven.
- Het is ook mogelijk om gratis een Lichtjesroute audiotour te downloaden.
Nieuws - Laatst gewijzigd: 2017-09-15 12:05:06 · Gepubliceerd: 15 september 2017 - 2235