door

Is het Oude Ambachten & Speelgoed Museum het leukste uitje?

Foto 1. Vissersnetten maken, hoe ging dat? Foto: Oude Ambachten & Speelgoed Museum

Mensen gaan graag een dagje naar 'die goeie ouwe tijd'

archief oud artikel 17 september 2017 Toerisme Terschuur, Gelderland 'Oohh, weet je nog?' en 'Oh ja, mijn oma deed...'. Het zijn de woorden van bezoekers van het Oude Ambachten & Speelgoed Museum in Terschuur, wanneer ze de enorme museumcollectie bewonderen. Terug naar de goeie ouwe tijd, daar geniet jong en oud van in dit bijzondere museum. Benieuwd waarom dit museum genomineerd is voor de DagjeWeg.NL Award 2017? Lees maar!

Herkenning brengt onvertelde verhalen naar boven

"Het is niet zozeer één object of één gebied wat het museum bijzonder maakt", vertelt Ronald Bakker, de zoon van oprichter Kees Bakker. "Binnen de grootse verzameling van 160 ambachten vindt de ene bezoeker de klederdracht het leukst en vind de ander de houtzagerij, de oude barbier of juist de ouderwetse DAF garage het leukst. Vaak zie je dat uitgeoefende beroepen van ouders of familie veel interesse hebben en ook soms ambachten uit een bepaalde regio uit Nederland." Zo vinden de Limburgse gasten de mijnen vaak interessant en die van Urk de visserij. Voor iedereen is er iets te vinden. Kinderen herkennen de objecten uit de collectie (bijna) niet en verbazen zich over hoe hun opa's en oma's woonden, werkten en leefden. Zonder telefoon en elektriciteit! Maar wel met kolenkachel en petroleumlamp. Via een speurtocht komt de jonge generatie in aanraking met verleden. En al die herinneringen brengen vaak herinneringen van de oudere generatie naar boven, waar ze - soms voor het eerst - over vertellen.

Stem op het Oude Ambachten & Speelgoed Museum
en maak kans op twee vrijkaarten!

Nieuw: de marskramer

Nieuw in het museum is 'De marskramer'. Door een recente schenking vond ook dit verdwenen beroep een plaatsje in het museum. De marskramer liep vroeger op markten, kermissen of van huis naar huis met een grote kist of mand op de rug, gevuld met allerlei kleine artikelen om te verkopen. De kist of mand werd 'mars' genoemd. Daar komt het spreekwoord 'iets in zijn mars hebben' vandaan! In de mars zaten bijvoorbeeld sokken, Sunlight zeep of zuurkoolstampers.

Missie: het verleden in leven houden

"De generatie die nu 60+, 70+, 80+ of soms zelfs 90+ is, weet enorm veel af van de spullen die hier in het museum liggen. Maar iedereen geboren na, zeg 1980, weet dit al niet meer. Wij vinden het dan ook onze taak ons te richten op dit stukje kennisbehoud. Middels camera-interviews met onze vrijwilligers leggen wij nu een deel van deze kennis vast", vertelt Ronald. In de toekomst hoopt het museum verder te moderniseren, zodat de nieuwe generatie ook kan zien hoe het er in de tijd van paard en wagen aan toeging.

Leuke weetjes

Dat er heel veel te zien is in het Oude Ambachten & Speelgoed Museum, dat is inmiddels wel duidelijk. Maar wist je al dat...?

  • De eerste expositie van 2018 achter de schermen al bekend is? Het wordt Kamperen op de Veluwe anno 1950. Hier krijg je te zien met hoe weinig spulletjes mensen vroeger al een leuke vakantie hadden!
  • Het Oude Ambachten & Speelgoed Museum eigenlijk een uit de hand gelopen hobby is? De vader van Ronald Bakker kon nooit iets weggooien en bleef maar spullen verzamelen. En hij deed nooit oude spullen weg als er nieuwe, modernere producten voor in de plaats kwamen.
  • Dat het een particulier museum is? Het Oude Ambachten & Speelgoedmuseum krijgt geen subsidies van gemeente, provincie of staat en is erg afhankelijk van de bezoekers en de inkomsten die zij opleveren.

Foto 2. Een kijkje bij de ouderwetse barbier. Foto: Oude Ambachten & Speelgoed Museum

Nieuws - Laatst gewijzigd: 2017-09-16 20:54:31 · Gepubliceerd: 17 september 2017 - 823