door

Nieuw in de Hermitage: Hollandse schilderkunst uit Rusland

Foto 1. Dirck van Baburen, Concert, 1623. Foto: © State Hermitage Museum, St Petersburg

Na 300 jaar eindelijk thuis: drieënzestig topwerken uit de Gouden Eeuw

archief oud artikel 7 oktober 2017 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland Tachtig gulden voor een schilderij. Dat is het bedrag wat handelsagent Osip Solovjov in 1716 betaalde voor het Rembrandtschilderij 'David neemt afscheid van Jonathan'. Het schilderij werd gekocht voor de Russische tsaar Peter de Grote en was het begin van een enorme collectie Hollandse schilderkunst in Rusland. Nu, 300 jaar, later komen de Hollandse schilderijen uit de Gouden Eeuw weer thuis in de nieuwe tentoonstelling: Hollandse Meesters uit de Hermitage. Oogappels van de tsaren. En dat is bijzonder want het merendeel is sinds de aankoop door de Russische tsaren niet meer in Nederland te zien geweest! De pareltjes uit de collectie van de Hermitage in St.-Petersburg kun je vanaf 7 oktober 2017 tot en met 27 mei 2018 in de Hermitage Amsterdam bewonderen. De tentoonstelling is een ode aan de liefde van de tsaren voor de Hollandse schilderkunst.

Topwerk van Hollandse meesters

In de tentoonstelling zijn drieënzestig geselecteerde werken van vijftig beroemde Hollandse meesters uit de Gouden Eeuw te zien, waaronder zes van Rembrandt. Niet alleen in Nederland wist Rembrandt zijn schilderijen goed te slijten, ook in het buitenland werden hij en zijn tijdgenoten gewaardeerd. Vooral Russische tsaar Peter de Grote was fan van de Hollandse meesters. Als gevolg daarvan kocht hij op z'n vijfentwintigste zijn eerste Rembrandt. Dat juist de Hollandse kunst zo geliefd was onder de Russen had voornamelijk te maken met de realistische werkwijze van de omringende omgeving, vooral huiselijke taferelen, en de manier waarop ze het licht in hun schilderijen wisten te verwerken.

Minder bekende schilders

Onder andere meesterwerken als Rembrandt's 'Flora en Jonge vrouw met oorbellen', een van Frans Hals' beroemde mannenportretten en 'De Nieuwmarkt in Amsterdam' van Bartholomeus van der Helst zijn in de tentoonstelling te bewonderen. Alle schilderijen die in Hollandse Meesters uit de Hermitage. Oogappels van de tsaren. te zien zijn, zijn vroeger bemachtigd door Russische tsaren en behoren nu tot de pronkstukken van de Hermitage St.-Petersburg. Hollandse meesters uit de Hermitage toont ook werk van minder bekende schilders, zoals Willem Drost, Pieter Janssens Elinga, Arent de Gelder en Emanuel de Witte.

Workshops Hollandse meesters

Tijdens de tentoonstellingsperiode zijn er ook verschillende workshops rondom de Hollandse meesters in de Hermitage te volgen. Ga bijvoorbeeld aan de slag met houtskool en verf tijdens een workshop Modelworkshop Flora van Rembrandt of leer hoe je zelf een stilleven schildert in het atelier van de Hermitage. Kinderen kunnen de speciale kinderroute volgen en leuke opdrachtjes uitvoeren tijdens een spannende speurtocht die je cadeau krijgt.

Interessante weetjes over Hollandse schilderkunst

  • De Hermitagecollectie in St.-Petersburg telt ruim 1500 schilderijen en is daarmee de grootste verzameling Hollandse schilderkunst buiten Nederland. Er is geen collectie ter wereld met evenveel schilderijen van Rembrandt.
  • De meeste schilderijen die je in de tentoonstelling Hollandse Meesters uit de Hermitage kunt bewonderen zijn na aankoop door de Russen nog nooit teruggekeerd in Nederland.
  • In de Gouden Eeuw werden in Nederland naar schatting enkele miljoenen schilderijen gemaakt!
  • Zelfs als je maar een of twee stuivers te besteden had, kon je in de Gouden Eeuw een prentje kopen. Wie rijk was hing zijn hele huis vol met schilderijen, zelfs de keuken!
  • Tsaar Peter was een van de eerste Russen die geïnteresseerd was in de Nederlandse kunst. Een van de eerste schilderijen die hij kocht was Het afscheid van David en Jonathan van Rembrandt voor 80 gulden. De tsaar scoorde daarmee ook meteen een primeur want het schilderij was de eerste Rembrandt voor Rusland.
Foto 2. De Hermitage in Amsterdam. Foto: Luuk Kramer.

Nieuws - Laatst gewijzigd: 2017-09-26 15:32:53 · Gepubliceerd: 7 oktober 2017 - 2379

Activiteiten H'ART Museum

Binnen enkele weken te bezoeken

Happy Birthday Amsterdam


Vandaag kondigt H’ART Museum in Amsterdam een speciaal programma aan dat ter gelegenheid van het 750-jarig bestaan van de Nederlandse hoofdstad wordt voorbereid. Het museum laat weten groots uit te...