door

Liesbeth List de Musical: een meeslepende en magistrale ode

Foto 1. Renée van Wegberg is fantastisch als Liesbeth List. Foto: Royal Promotions © Roy Beusker.

Staande ovatie voor Liesbeth List

archief oud artikel 3 oktober 2017 Cultuur Landelijk Drie moeders, meerdere mannen in haar leven en talloze muziekonderscheidingen. Het meisje van Vlieland werd een internationaal geliefde zangeres - en bleef toch lange tijd onzeker. Ze trad op met Jacques Brel, Charles Aznavour en - natuurlijk - haar Ramses. Liesbeth List de Musical is een magistrale ode aan Liesbeth, het leven en de liefde. Wij waren bij de première in Koninklijk Theater Carré.

Van Wegberg is perfectie als List

Vanaf het moment dat Renée van Wegberg als Liesbeth List het podium opkomt, heeft ze je. De rol van List is haar op het lijf geschreven. Haar diepe, warme stem, de lichaamstaal, de manier van spreken. Ze lijkt in de wieg te zijn gelegd voor deze rol. Ze is spot on, zonder dat het een imitatie wordt. List zit aan een eettafel wanneer haar overleden man Robert (Jonathan Demoor) de kamer binnenkomt. Absurd natuurlijk, maar dat is de setting van Liesbeth List de Musical ook wel een beetje. Liesbeth dineert met de belangrijkste mensen uit haar leven, waarvan veel er al lang niet meer zijn. Allemaal vinden ze de dood overschat en spreken ze - uiteraard onder het genot van lekker eten en wijn - over de pieken en dalen uit het leven dat ze met haar hebben gedeeld. Omdat de setting zo raar is, is het even wennen. Maar zodra Ramses Shaffy (Michael Konings) met het nummer 'Als het stormt' als een wervelwind het podium betreedt, kan het avondmaal écht beginnen.

Het levensverhaal van Liesbeth List is indrukwekkend: lees in het kort haar biografie.

Indrukwekkende carrière in vogelvlucht

Ondanks thema's als rouw, alcoholisme en slechte relaties, is de voorstelling verrassend licht en grappig. Het hele verhaal speelt zich af aan de eettafel, wat ook zorgt voor een intieme en gemoedelijke sfeer. De iconische nummers volgen elkaar in rap tempo op. En elk nummer zingt Van Wegberg magnifiek: 'Pastorale' bezorgt je kippenvel en de chemie tussen Van Wegberg en Konings spat van de planken af. Konings heeft niet altijd de karakteristieke spraak van Shaffy even goed onder de knie, maar brengt wel zijn charme en eigenzinnigheid goed over. Dat is een van de mooiste aspecten van de voorstelling: het zit vol bekende, unieke karakters. En allemaal worden ze geweldig goed, geloofwaardig en met nuance neergezet, tot aan de laatste seconde.

Afscheid van Liesbeth List

Het einde van de voorstelling is erg symbolisch. De eettafel wordt afgeruimd, de gasten gaan weer weg. Een toetje is niet meer nodig: de chansonnière zit vol, heeft genoeg gehad. Toepasselijk, als je bedenkt dat List in het echte leven ook afstand heeft genomen van de spotlights. Het slotnummer 'Heb het leven lief' is niet alleen het einde van de musical, maar voelt ook als een afscheid van de Liesbeth List zoals we haar gekend hebben. Toch is het niet een verdrietig einde: het moedigt aan het leven lief te hebben. De hoogtepunten, de dieptepunten en alles daartussenin.

Je hoeft geen fan te zijn om de musical te kunnen volgen. Als je List nog niet (goed) kende, leer je haar wel kennen. Je gaat in vogelvlucht door haar leven heen en kunt niet anders dan genieten van Van Wegberg. Liesbeth List de Musical reist tot en met 7 januari 2018 door Nederland. Bekijk de speellijst van Liesbeth List de Musical.

Hoogtepunten:
  • Indrukwekkend: het nummer 'De verzoening' werd door Van Wegberg zo ontzettend prachtig gezongen, dat het publiek een spontane ovatie gaf die de voorstelling even stillegde.
  • Alsof het allemaal nog niet genoeg is, zet Van Wegberg tussendoor als Liesbeth List ook nog even een geweldige Édith Piaf neer.
  • Rolf Koster straalt als Frank en houdt alles licht met perfect getimede en heerlijk venijnige opmerkingen tussendoor.
Iets minder:
  • Whitney Houston speelt een kleine rol in het verhaal en wordt gespeeld door Julia Berendse, die ook de rol van dochter Elisah op zich neemt. Als Elisah is Berendse perfect, maar ze overtuigt helaas absoluut niet als Houston.
  • Het pianospel van Ramses (Michael Konings) is overduidelijk nep en daardoor grappig, maar we weten eigenlijk niet zeker of dit ook de bedoeling was.
Foto 2. Michael Konings en Renée van Wegberg als Ramses Shaffy en Liesbeth List. Foto: Royal Promotions © Roy Beusker.
Foto 3. Liesbeth aan tafel met haar geliefden. Foto: Royal Promotions © Roy Beusker.

Recensie - Laatst gewijzigd: 2017-10-03 12:23:20 · Gepubliceerd: 3 oktober 2017 - 1178